Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2001; 47(6): 159-163 | DOI: 10.18832/kp2001013
Na základě identifikace několika bílkovin z různých částí ječmene jsme dokázali, že proteomická metoda založená na kombinaci gelové elektroforézy, MALDI-TOF MS a bioinformatiky je účinným nástrojem pro analýzu proteomu ječmene a že může být použita pro identifikaci odrůd sladovnického ječmene. Strategie identifikace bílkovin založená na hmotnostní spektrometrii má výhody (např. malá spotřeba vzorku, rychlost identifikace bílkovin) oproti stávajícím metodám. Identifikovanými bílkovinami byly ribulosa bisfosfát karboxylasa v extraktu z listů a beta- amylasa a aldosa reduktasa v extraktu ze zrna.
Zveřejněno: 1. červen 2001