Kvasny Prum. 2001; 47(6): 159-163 | DOI: 10.18832/kp2001013

Proteomika - nový a rychlý nástroj pro identifikaci odrůd ječmene.Recenzovaný článek

J. CHMELÍK, P. ŘEHULKA, C. MAYRHOFER, G. ALLMAIER

Na základě identifikace několika bílkovin z různých částí ječmene jsme dokázali, že proteomická metoda založená na kombinaci gelové elektroforézy, MALDI-TOF MS a bioinformatiky je účinným nástrojem pro analýzu proteomu ječmene a že může být použita pro identifikaci odrůd sladovnického ječmene. Strategie identifikace bílkovin založená na hmotnostní spektrometrii má výhody (např. malá spotřeba vzorku, rychlost identifikace bílkovin) oproti stávajícím metodám. Identifikovanými bílkovinami byly ribulosa bisfosfát karboxylasa v extraktu z listů a beta- amylasa a aldosa reduktasa v extraktu ze zrna.

Klíčová slova: proteomika, identifikace bílkovin, ječmen, identifikace odrůd, hmotnostní spektrometrie

Zveřejněno: 1. červen 2001