Kvasny Prum. 2001; 47(7-8): 206-208 | DOI: 10.18832/kp2001017

Zdravotní účinky piva z hlediska volných radikálů a antioxidantů.Recenzovaný článek

J. RACEK, V. HOLEČEK, P. PRŮCHA, L. TREFIL, J. A. VINSON

K hlavním biologickým účinným složkám piva patří alkohol a směs antioxidantů. V práci je přehledně uveden účinek alkoholu na organismus; poměr příznivých a nepříznivých účinků závisí na velikosti jeho denního příjmu. Příznivý účinek alkoholu spočívá zejména ve zvýšení koncentrace antiaterogenních lipoproteinů o vysoké hustotě (HDL), v zábraně lipoperoxidace a antiagregačním působení na krevní destičky. Antioxidanty piva pocházejí ze sladu, v menší míře z chmele; jedná se většinou o polyfenoly. V přehledu jsou shrnuty hlavní fyziologické účinky těchto antioxidantů; patří k nim zábrana oxidace lipoproteinů o nízké hustotě (LDL), vazodilatační a antioxidační působení. Jakožto chelátory kovů bránící vzniku hydroxylového radikálu Fejtonovou reakcí. V závěru práce jsou shrnuty výsledky vlastních měření antioxidační kapacity některých druhů piva.

Klíčová slova: pivo, alkohol, antioxidanty, antioxidační kapacita, polyfenoly,lipoproteiny, zdraví

Zveřejněno: 1. červenec 2001