Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2001; 47(7-8): 206-208 | DOI: 10.18832/kp2001017
K hlavním biologickým účinným složkám piva patří alkohol a směs antioxidantů. V práci je přehledně uveden účinek alkoholu na organismus; poměr příznivých a nepříznivých účinků závisí na velikosti jeho denního příjmu. Příznivý účinek alkoholu spočívá zejména ve zvýšení koncentrace antiaterogenních lipoproteinů o vysoké hustotě (HDL), v zábraně lipoperoxidace a antiagregačním působení na krevní destičky. Antioxidanty piva pocházejí ze sladu, v menší míře z chmele; jedná se většinou o polyfenoly. V přehledu jsou shrnuty hlavní fyziologické účinky těchto antioxidantů; patří k nim zábrana oxidace lipoproteinů o nízké hustotě (LDL), vazodilatační a antioxidační působení. Jakožto chelátory kovů bránící vzniku hydroxylového radikálu Fejtonovou reakcí. V závěru práce jsou shrnuty výsledky vlastních měření antioxidační kapacity některých druhů piva.
Zveřejněno: 1. červenec 2001