Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2001; 47(9): 246-249 | DOI: 10.18832/kp2001019
V klimatických podmínkách českých a moravských vinařských oblastí bává obsah nižších organických kyselin ve víně vyšší než v jižněji položených oblastech. Obsah kyseliny vinné je nejvyšší v hroznech, v průběhu bonifikace plynule klesá. Kyselina jablečná se během fermentace oxiduje a poté je odbourávána jablečno-mléčnou fermentací, takže výsledný obsah je jen velmi nízký. Kyselina mléčná se v hroznech nenachází, syntetizuje se až v průběhu kvašení převážně činností bakterií. Kyselina jantarová vzniká průběžně a její obsah je v anaerobních podmínkách stabilní. Množství kyseliny octové nad 600 mg.l-1 není žádoucí, v nižších koncentracích je důležitá pro tvorbu esterů. Ostatní nižší organické kyseliny (kyselina citrónová, isocitronová, ketoglutarová) jsou meziprodukty v trikarboxilovém cyklu a jejich obsah v hotových vínech je nízký.
Zveřejněno: 1. září 2001