Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2001; 47(11-12): 314-316 | DOI: 10.18832/kp2001022
Článek pojednává o stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu průtokovém analyzátorem SKALER v meziproduktech a pivu při jeho výrobě a skladování. Stanovení se zakládá na klasické Winklerově metodě s kyselinou barbiturovou a p-toluidinem po předchozí separací HMF v dialyzační jednotce. V práci se sledovaly obsahy HMF v laboratorní sladině, mladině, kvasící mladině a stočeném pivu během stárnutí. V průběhu skladování stočeného piva obsah HMF vzrůstal, přičemž také záviselo na druhu piva. Nalezené změny obsahu HMF souhlasily s literárními údaji, a měření leze zavést do běžné kontrolní praxe k sledování průběhu rmutování, vaření a chlazení mladiny, kvašení a stárnutí piva. Postup umožňuje zpracování až 25 vzorků za 1 hodinu.
Zveřejněno: 1. listopad 2001