Kvasny Prum. 2001; 47(11-12): 314-316 | DOI: 10.18832/kp2001022

Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) průtokovým analyzátorem.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, K. PAZOUREK

Článek pojednává o stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu průtokovém analyzátorem SKALER v meziproduktech a pivu při jeho výrobě a skladování. Stanovení se zakládá na klasické Winklerově metodě s kyselinou barbiturovou a p-toluidinem po předchozí separací HMF v dialyzační jednotce. V práci se sledovaly obsahy HMF v laboratorní sladině, mladině, kvasící mladině a stočeném pivu během stárnutí. V průběhu skladování stočeného piva obsah HMF vzrůstal, přičemž také záviselo na druhu piva. Nalezené změny obsahu HMF souhlasily s literárními údaji, a měření leze zavést do běžné kontrolní praxe k sledování průběhu rmutování, vaření a chlazení mladiny, kvašení a stárnutí piva. Postup umožňuje zpracování až 25 vzorků za 1 hodinu.

Klíčová slova: pivo, průtokový analyzátor, 5-hydroxymethylfurfural

Zveřejněno: 1. listopad 2001