Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2002; 48(9): 239-244 | DOI: 10.18832/kp2002018
V roce 2001 byla v ČR registrována odrůda Agnus, první česká vysokoobsažná odrůda chmele. Obsahuje přibližně 30 % hm. v suš. celkových pryskyřic a 11 až 15 % hm. a-hořkých kyselin. Obsah b-hořkých kyselin se nachází převážně v rozmezí 5 až 7,5 % hm. v sušině. Měkké pryskyřice v odrůdě Agnus tvoří přibližně 90 % hmotnosti celkových pryskyřic, zbytek připadá na tvrdé pryskyřice. Obsah kohumulonu v a-hořkých kyselinách je zpravidla vyšší než 30 % rel. a v maximálních hodnotách může dosáhnout až hranice 39 % rel. Obsah chmelových silic v odrůdě Agnus je vysoký a pohybuje se v rozmezí 2,0 až 3,0 % hm. Ve složení silic dominují terpeny myrcen, b-karyofylen a a-humulen. Obsah b-farnesenu je velmi malý a zpravidla není vyšší něž 0,50 % rel. Kyslíkatá frakce chmelových silic je bohatá na estery, z nichž řada se vyskytuje v homologických řadách. Obsah a-hořkých kyselin v CO2-extraktech odrůdy Agnus je 39 až 42 % hm. Ověřování pivovarských vlastností odrůdy Agnus bylo s předstihem zahájeno v roce 2000 v čtvrtprovozním i provozním měřítku. Provozní varní testy se uskutečňují jak v pivovarech s klasickou technologií kvašení a zrání, tak pivovarech používajících technologii kvašení v CKT. Varní zkoušky se doposud uskutečnily v pěti pivovarech (zastoupeny velké, střední i malé pivovary) a dále pokračují. Dosavadní výsledky ukazují, že chmelové výrobky z odrůdy Agnus svou kvalitou mohou plně nahradit obdobné produkty ze zahraničních odrůd, které se dosud pro potřeby tuzemských pivovarů dováží.
Zveřejněno: 1. září 2002