Kvasny Prum. 2003; 49(4): 90-93 | DOI: 10.18832/kp2003005

Využití průtokové fluorescenční cytometrie pro charakterizaci zákalů piva.Recenzovaný článek

Pavel DOSTÁLEK, Jaromír FIALA, Jan NOVÁK
Ústav kvasné chemie a bioinženýrství Vysoká škola chemicko-technologická, Technická 5, 166 28 Praha

Průtoková cytometrie je optická metoda, s jejíž pomocí můžeme získat různé informace o částicích s velmi malým průměrem (mikronových a submikronových částicích). Obvykle se používá pro charakterizaci růstových a morfologických charakteristik buněčných populací včetně jejich intracelulárního složení. Na téma aplikace průtokové cytometrie na pivovarské kvasinky již bylo publikováno několik článků. Její pomocí můžeme monitorovat a řídit dynamiku růstu a metabolismu pivovarských kvasinek a můžeme také daleko lépe popsat zakvašování a kvašení piva.S výhodou lze použít i fluorescenční barvení některých specifických složek a látek. Využili jsme průtokovou cytometrii k analýze vzorků pivovarských zákalů. Měřili jsme počet částic zákalu, jejich průměr a jejich distribuci. Protože zákal piva sestává z částic, které obsahují také různé látky, zkusili jsme aplikovat fluorescenční barvení také na částice zákalu piva. Pro charakterizaci částic většího průměru jsme použili fluorescenční mikroskopii. Pro toto barvení jsme použili FITC, Fluostain I a Fura-2, což jsou specifická fluorescenční barviva pro bílkoviny, fenolické látky a vápník.

Klíčová slova: pivo, zákal, průtoková fluorescenční cytometrie, fluorescenční mikroskopie, analýza

Zveřejněno: 1. duben 2003 


Reference

  1. Hutter, K.L., Schärfe, J.: Biomonitoring in praxis mit fluoreszenzoptischen Verfahren. VI. Mitteilung: Zellzahl- und Zellvolumenanalysen. Monatsschr. Brauwiss. 50, 1997, s. 4-11.
  2. Hutter, K. J., Mueller, S., Herber, M.: Biomonitoring of working yeasts in practice by the fluorescence optical method. Part Functionality tests of yeast cells. Monatsschr. Brauwiss. 49, 1996, s. 164-70.
  3. Müller, S. et. al.: Flow-Cytometric Investigation of Sterol Content and Proliferation Activity of Yeast. Acta Biotechnol. 12, 1992, s. 365-375. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Hutter, K. J.: Flusszytometrische Prozesskontrolle untergäriger Bierhefen, Monatsschr. Brauwiss. 54, 2001, s. 13-27. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Hollerová I.: Rychlé metody stanovení kontaminace piva. Kvasny Prum. 44, 1998, s. 67. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Porro, D. et. al.: Analysis of the respiratory activity in growing budding yeast by flow cytometry.Proceedings of the 6th European Congress on Biotechnology, Elsevier Science B.V., 1994, s. 577-580.
  7. Edwards, C. et al.: Flow Cytometry and Microbiology. SGM Quarterly 33, 1992, s. 105-108.
  8. Deere, D. et al.: Flow Cytometry and Cell Sorting for Yeast Viability Assesment and Cell Selection.Yeast 14, 1998, s.147-160. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Fiala, J., Lloyd, D. R., Rychtera, M., Kent, C. A., Al-Rubeai, M.: Evaluation of cell numbers and viability of Saccharomyces cerevisiae by different counting methods. Biotechnol. Tech. 13, 1999, s. 787-795. Přejít k původnímu zdroji...