Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2003; 49(5): 114-119 | DOI: 10.18832/kp2003006
Modelové pokusy oxidace fenylalaninu v roztoku kyseliny askorbové prokázaly, že k účinné oxidaci je zapotřebí kyslík a aktivátor, např. Cu2+. Tento mechanismus může vysvětlit tvorbu těkavých aldehydů z aminokyselin při stárnutí piva za přístupu vzduchu. Při nedostatku kyslíku se aldehydy tvoří jen vmalé míře. Účast kyslíku za přítomnosti aktivátorů při stárnutí piva potvrdila i reoxidace leukoformy methylenové modři, připravené redukcí methylenové modři kyselinou askorbovou po ozáření viditelným světlem. Na stejném principu se prokázala přítomnost různých aktivátorů reoxidace v pivu, mladině, jablečné šťávě i aktivní účast dusitanu sodného nebo methylové červeni při vzdušné reoxidaci leukoformy methylenové modři. Vzdušný kyslík naopak inhiboval degradaci methylové červeně v roztoku kyseliny askorbové, což je příklad degradace barviva za anaerobních podmínek.Uvádějí se příklady kladného i negativního působení reduktonů při výrobě piva i významná úloha barviv piva při jeho stárnutí.
Zveřejněno: 1. květen 2003