Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2003; 49(10): 290-295 | DOI: 10.18832/kp2003018
Dormance ječmene se již stala součástí hodnocení jakosti odrůdy. Hloubka dormance byla ověřována pomocí stanovení klíčivé energie na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20 °C. Stanovení proběhlo vždy 6 týdnů po sklizni. Potvrdilo se, že dormance ječmene je ovlivněna ročníkem. Ročník sklizně 2002 vykázal ve srovnání s rokem sklizně 2001 statisticky neprůkazně vyšší energii klíčení a statisticky průkazně vyšší rychlost klíčení a lze tudíž konstatovat, že ročník 2002 měl nižší intenzitu dormance. Prokázal se jen mírný vliv odrůdy ječmene, neboť pořadí odrůd nebylo v obou hodnocených ročnících shodné a rozdíly nebyly statisticky průkazné. Dále se ukázalo, že se výrazně zvýšil počet předplodin pro ječmen, přičemž vliv některých z nich na jakost ječmene není vůbec ověřen. Vliv předplodiny na délku posklizňového dozrávání se v těchto pokusných letech a v tomto souboru vzorků ječmene neprokázal. Prokázalo se, že použití výpočtu rychlosti klíčení z údajů klíčivé energie ječmene umožní zřetelnější rozlišení odrůd ječmene mezi sebou. Předložené výsledky byly získány v rámci řešení výzkumného projektu NAZV, ev.č. QC 1096 "Výzkum faktorů optimalizace kvality produkce obilovin v ČR".
Zveřejněno: 1. říjen 2003