Kvasny Prum. 2004; 50(2): 38-41 | DOI: 10.18832/kp2004002

Jakost ječmene sklizně 2003 - Pivovarská část.Recenzovaný článek

Miloš HRABÁK, Karel NIKOLAI, Josef PROKEŠ
1 VÚPS a.s., Pokusné a vývojové středisko, Lípová 15, 120 44 Praha 2
2 VÚPS a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Součástí projektu hodnocení jakosti sklizně ječmene bývá každoročně i ověřování provozně vyrobených sladů z ječmenů sklizených v různých oblastech České republiky. Čtvrtprovozně vyrobená piva v pokusném minipivovaru byla porovnávána analyticky i senzoricky, byl sledován i vliv jednotlivých sladů na průběh technologického procesu. Senzorické hodnocení bylo provedeno jednak komisí VÚPS Praha, jednak zástupci pivovarů a sladoven podílejících se na tomto projektu. Z porovnání výsledků vyplývá, že u žádného vzorku nebyly zjištěny výraznější anomálie. Nadále se projevuje trend vyrovnávání jakosti vyrobených sladů a piv v jednotlivém ročníku sklizně.Rovněž při senzorickém hodnocení nebyly mezi jednotlivými vzorky zjištěny prokazatelné odlišnosti.

Klíčová slova: ječmen, slad, hodnocení kvality

Zveřejněno: 1. únor 2004