Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2004; 50(3): 66-69 | DOI: 10.18832/kp2004004
Byla navržena jednoduchá metoda, umožňující měřit množství vzduchu v hrdle obalu s použitím elektrochemického oximetru s krytou elektrodou, připojenou na propichovací přístroj pro manometrické stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu. Plyn z hrdla obalu se po jeho propíchnutí nechá při průchodu oximetrem expandovat do atmosféry a z naměřených hodnot přetlaku v hrdle a údaje oximetru se vypočte množství vzduchu v hrdlovém prostoru. Metoda je rychlá a přesná.Při současném měření obsahu kyslíku v hrdle obalu i pivu se vhodně použijí dva senzory, napojené na jeden oximetr. Pro určení náchylnosti piva k nadměrnému pěnění (gushing) se korunka lahve s pivem po jejím třepání a uklidnění propíchla, odpustil se přetlak oxidu uhličitého a měřila kinetika opětovného nárůstu přetlaku po uzavření komůrky přístroje.
Zveřejněno: 1. březen 2004