Kvasny Prum. 2004; 50(3): 66-69 | DOI: 10.18832/kp2004004

Měření vzdušného kyslíku a nadměrného pěnění piva v obalech.Recenzovaný článek

Jan ŠAVEL
Budějovický Budvar, n. p., Karoliny Světlé 4, 370 21 České Budějovice

Byla navržena jednoduchá metoda, umožňující měřit množství vzduchu v hrdle obalu s použitím elektrochemického oximetru s krytou elektrodou, připojenou na propichovací přístroj pro manometrické stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu. Plyn z hrdla obalu se po jeho propíchnutí nechá při průchodu oximetrem expandovat do atmosféry a z naměřených hodnot přetlaku v hrdle a údaje oximetru se vypočte množství vzduchu v hrdlovém prostoru. Metoda je rychlá a přesná.Při současném měření obsahu kyslíku v hrdle obalu i pivu se vhodně použijí dva senzory, napojené na jeden oximetr. Pro určení náchylnosti piva k nadměrnému pěnění (gushing) se korunka lahve s pivem po jejím třepání a uklidnění propíchla, odpustil se přetlak oxidu uhličitého a měřila kinetika opětovného nárůstu přetlaku po uzavření komůrky přístroje.

Klíčová slova: celkový kyslík, pivo v obalu, vzduch v hrdle, rozpuštěný kyslík, analyzátor kyslíku, nadměrné pěnění

Zveřejněno: 1. březen 2004 

Reference

  1. Analytica-EBC, Fachverlag Hans Carl, Nürnberg, 1998.
  2. Hale, J. M., Fitzgerald, B.: Instrumental analysis of all gases in beer. EBC Congress. Brusel, 1995, s. 661-669.
  3. Vilacha, C., Uhlig, K.: Die Messung niedriger Gesamtsauerstoffgehalte im abgefüllten Bier. Brauwelt 124, 1984, č. 17, s. 754-758.
  4. Vilacha, C., Uhlig, K.: The measurement of low levels of oxygen in bottled beer. Brew. Dig. 61, 1986, č. 3, s. 10-13.