Kvasny Prum. 2004; 50(7-8): 218-220 | DOI: 10.18832/kp2004014

Kvalitativní aspekty křemičitých solů a gelů.Recenzovaný článek

Klaus NIEMSCH
Stabifix Brauerei Technik KG Mnichov

Článek popisuje historii vývoje křemičitých solů a gelů, používaných k čiření mladiny a pro zvýšení koloidní stability piva. Je zmíněna úloha Dr. Raibla, který jako první použil křemičitý gel pro zvýšení koloidní stability piva a jeho postup byl firmou Stabifix Brauerei Technik patentován v Německu a v celém světě. Dále je uvedena výroba křemičitých gelů a solů, popsány měřicí metody pro stanovení jejich fyzikálních vlastností, použití Malvernova diagramu a BET rovnice pro vyhodnocení naměřených výsledků. Závěrem jsou diskutovány možnosti použití křemičitých gelů a solů v pivovarském průmyslu, provádění auditů ke stanovení vhodnosti piva pro stabilizaci a diskutován jejich vliv na filtraci piva.

Klíčová slova: křemičité soly, křemičité gely, historie, pivo, koloidní stabilita

Zveřejněno: 1. červenec 2004