Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2005; 51(3): 78-82 | DOI: 10.18832/kp2005004
Již řadu let se kvalitativní hodnocení jakosti sklizně sladovnických ječmenů, prováděné Sladařským ústavem v Brně, doplňuje o čtvrtprovozní výrobu piv ze sladů vyráběných v pivovarských či obchodních sladovnách v příslušných pěstebních oblastech České republiky. V roce 2004 bylo poprvé hodnocení pivovarské kvality rozšířeno o sledování odrůd, a bylo tak možno porovnávat nejen odlišnosti mezi jednotlivými oblastmi, ale i odlišnosti v odrůdách. Spektrum získaných výsledků je tedy podstatně širší, než tomu bylo v předchozích letech. Kvalita ječmene sklizně 2004 je velmi dobrá. Z technologických vlivů je sklizeň roku 2004 charakteristická vysokou filtrovatelností všech vzorků. Sklizeň 2004 je možno charakterizovat nízkým obsahem bílkovin ve sladu. Dosažitelný stupeň prokvašení je závislý více na oblasti (resp. sladovně), naopak relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost a obsah dusíku jsou podstatně více ovlivněny odrůdou. Na odrůdě je též výrazně závislý celkový obsah polyfenolů. Senzoricky byla nejlépe hodnocena piva vyrobená z odrůdy Jersey, odrůda Malz a Scarlett obsadila pomyslné druhé místo.
Zveřejněno: 1. březen 2005