Kvasny Prum. 2005; 51(6): 190-194 | DOI: 10.18832/kp2005010

Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2005.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA
VÚPS, a. s., Sladařský ústav

Na základě výsledků zkoušek pro registraci, probíhajících v letech 2002-2004, byly v České republice v roce 2005 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Bojos, Class, Radegast, Sebastian a Timori. Dále byly registrovány odrůdy ozimého ječmene Campill, Nives a Premuda.Odrůdy Bojos a Radegast byly především pro nižší stupeň dosažitelného stupně prokvašení doporučeny jako odrůdy vhodné pro výrobu českého piva. Odrůdy Class a Sebastian s výběrovou sladovnickou kvalitou mají vysoký obsah extraktu a vykazují hlubší úroveň prokvašení. Odrůda Timori s nízkým obsahem extraktu byla registrována pro nízkou aktivitu lipoxygenasy.

Klíčová slova: ječmen jarní, sladovnická kvalita, odrůda

Zveřejněno: 1. červen 2005 

Reference

  1. EBC: Results Field Trials Harvest 1999. Zoeterwoude, April 2000.
  2. EBC: Analytic-EBC. Carl, Getränke-Fachverlag, Nürnberg 1998.
  3. MEBAK: Brautechnische Analysenmethoden, MEBAK, Weihenstephan - Freising 1979.
  4. BASAŘOVÁ, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika (1) [Brewing and malting analytics]. Merkanta, Praha 1992.
  5. PSOTA, V., KOSAŘ, K.: Ukazatel sladovnické jakosti [Malting Quality Index], Kvasny Prum. 47, 2002, 142-148. Přejít k původnímu zdroji...
  6. KOLEKTIV: Metodiky státních odrůdových zkoušek ÚKZÚZ, podle platného znění z roku 1999 [Methods of plant variety state tests CISTA, pursuant to the valid wording from the year 1999]. ÚKZÚZ 1999.
  7. BAXTER, E.D., O'FARRELL, D. D.: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew. 89, 1983, 210-214. Přejít k původnímu zdroji...