Kvasny Prum. 2005; 51(11-12): 374-377 | DOI: 10.18832/kp2005017

Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha

Vzhledem k tomu, že vysoký obsah mastných kyselin v kvasném médiu může nepříznivě ovlivnit výslednou kvalitu piva, je nutné mít k dispozici vhodnou analytickou metodu k spolehlivému určení jejich obsahu v pivu nebo v mladině. Předkládaná práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6-C12) v pivu nebo mladině použitím mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6-C12 byly extrahovány SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavkem soli. Z SPME vlákna byly analyty uvolněny termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 a plamenoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů.V práci jsou dále popsány pracovní charakteristiky optimalizované metody. Tato metoda je časově nenáročná, levná, nepoužívá žádná rozpouštědla a vyznačuje se vysokou citlivostí a opakovatelností. Je možné ji doporučit pro běžné kontrolní analýzy v pivovarských laboratořích.

Klíčová slova: mastné kyseliny, SPME, pivo, plynová chromatografie

Zveřejněno: 1. listopad 2005 

Reference

  1. Taylor, G. T., Kirsop, B. H.: The origin of the medium chain length fatty acids present in beer. J. Inst. Brew. 83, 1977, 241-243. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Spaepen, M., Van Oevelen, D., Verachtert, H.: Fatty acids and esters produced during the spontaneous fermentation of lambic and gueuze. J. Inst. Brew. 84, 1978, 278-282. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Soufleros, E., Bertrand, A.: Les acides gras libres du vinobservations sur leur origine. Conn. Vigne Vin. 22, 1988, 251-260. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Shinohara,T.: Gas chromatographic analysis of volatile fatty acids in wines. Agric. Biol. Chem. 49, 1985, 2211-2212. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Hage, T.: Free fatty acids in beer - the use of a bonded-phase column in the extraction of free fatty acids for gas chromatographic assay. Proc. Fourth European Conference on Food Chemistry, Volume 1, Loen, Norway, June 1-4, 1987, 106-110.
  6. Battistutta, F., Buiatti, S., Zenarola, C., Zironi, R.: Rapid analysis of free medium-chain fatty acids and related ethyl esters in beer using SPE and HRGC. J. High Resolut. Chromatogr. 17, 1994, 662-664. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Arthur, C.L., Pawliszyn, J.: Solid phase microextraction with thermal desorption using fused silica optical fibres. Anal. Chem. 62, 1990, 2145-2148. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Zhang, Z., Pawliszyn, J.: Headspace solid-phase microextraction. Anal. Chem. 65, 1993, 1843-1852. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Garcia, D. D., Magnaghi, S., Reichenbacher, M., Danzer, K.: Systematic optimization of the analysis of wine bouquet components by solid-phase microextraction. J. High Resolut. Chromatogr. 19, 1996, 257-262. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Yang, X., Peppard, T.: Solid-Phase Microextraction for Flavor Analysis. J. Agric. Food Chem. 42, 1994, 1925-1930. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Hawthorne, S. B., Miller, D. J., Pawliszyn, J., Arthur, C. L.: Solventless determination of caffeine in beverages using solidphase microextraction with fused-silica fibers. J. Chromatogr. 603, 1992, 185-191. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Fisher, C., Fisher, U.: Analysis of Cork Taint in Wine and Cork Material at Olfactory Subthreshold Levels by Solid Phase Microextraction. J. Agric. Food Chem. 45, 1997, 1995-1997. Přejít k původnímu zdroji...