Kvasny Prum. 2005; 51(11-12): 378-383 | DOI: 10.18832/kp2005018

Soutěže piv v České republice.Recenzovaný článek

František FRANTÍK, Pavel ČEJKA, Veronika ČAPKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

Základem soutěží piv je senzorická analýza. Přestože hodnotitelské komise tvoří obvykle školení odborníci s příslušnými zkouškami, k získání maximálně objektivních výsledků je třeba zvolit vhodné uspořádání a odpovídající metodiku vyhodnocování. V článku jsou diskutovány základní postupy, jak dosáhnout regulérních a objektivních výsledků, včetně hlavních variant metodik hodnocení. Ve stručném přehledu jsou popsány i možné chyby, které mohou ohrozit průběh soutěže.

Klíčová slova: pivo, soutěže, degustace, regulérnost, objektivita

Zveřejněno: 1. listopad 2005 

Reference

  1. Zákon o potravinách č.110/1997 Sb.ve znění pozdějších vyhlášek