Kvasny Prum. 2006; 52(3): 78-82 | DOI: 10.18832/kp2006006

Využití SPE a SPME při analýze piva.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER
Pivovarský ústav Praha, VÚPS, a.s., Praha

K moderním a stále více se prosazujícím metodám přípravy vzorků při analýze senzoricky aktivních látek v pivu patří extrakce na pevné fázi (SPE) a mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Vzhledem k stále se rozšiřující nabídce různých sorbentů pro SPE a fází pro SPME bylo na příkladu stanovení mastných kyselin v pivu provedeno porovnání 11 SPE kolonek jednak z hlediska různých výrobců téhož typu sorbentů a jednak různých typů sorbentů, a dále pak porovnání 3 typů SPME vláken.V práci jsou porovnány pracovní charakteristiky SPE a SPME metody.Vlastní stanovení mastných kyselin probíhalo na plynovém chromatografu Chrompack CP 9001 vybaveném křemennou kapilární kolonou SPB-1000 (Supelco, délka 30 m, průměr 0,32 mm a tloušťka filmu 0,25 μm) a plamenoionizačním detektorem.

Klíčová slova: extrakce na pevné fázi (SPE), mikroextrakce na pevné fázi (SPME), mastné kyseliny, pivo

Zveřejněno: 1. březen 2006 

Reference

  1. Literatura firmy Merck: ChromBook, 2nd Edition, 2000, s. 15.
  2. Literatura firmy Merck: ChromBook 2006/07, 2005, s. 22-23.
  3. Supelco - Technical Report: Systematic SPE Metod Development, 2003, s. 1.
  4. Čulík, J., Figalla, K., Horák, T., Kellner, V.: Stanovení vyšších senzoricky aktivních alkoholů v pivě pomocí extrakce na pevné fázi a kapilární plynové chromatografie. Kvasny Prum. 45, 1999, s. 4-7. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Kellner, V., Čejka, P., Čulík, J., Jurková, M., Horák, T.: Závěrečná zpráva VÚ 1.1/2000, VÚPS Praha, 2001, s. 18.
  6. Hage, T.: Free fatty acids in beer - the use of a Binder-phase column in the extraction of free fatty acids for gas chromatographic essay.Proc.Fourth European Conference on Food Chemistry, Volume 1, Loen, Norway, June 1-4, 1987, s. 106-110.
  7. Gomis, D. B., Alvarez, M. D., Naredo, L. S., Alonso, J. J. M.: HighPerformance Liquid Chromatographic Determination of Furfural and Hydroxymethylfurfural in Apple Juices and Concentrates. Chromatografia 32, 1991, s. 45-48. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Jurková, M., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Čejka, P.: Rychlá a účinná izolace iso-α-hořkých kyselin z piva metodou SPE. Kvasny Prum. 49, 2003, s. 258-259. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Massey, R., Dennis, M. J., Pointer, M., Key, P. E.: An investigation of the levels of N-nitrosodimethylamine, apparent total Nnitroso compounds and nitrate in beer. Food Additives and Contaminants 7, 1990, s. 605-615. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Jurková, M., Kellner, V., Horák, T., Čejka, P., Čulík, J.:The HPLC determination of biogenic amines in beer by solid phase extraction (SPE) and automatic derivatization. Proc. Eur. Brew. Conv., Prague, 2005, s. 989-993.
  11. Moors, M., Teixeira, C. R. R. R., Jimidar, m., Massart, D. L.: Solid-phase extraction of the preservatives sorbic acid and benzoic acid and the artificial sweeteners aspartame and saccharin. Anal. Chim. Acta 255, 1991, s. 177-186. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Procházková, D.: Mikroextrakce tuhou fází - SPME. Kvasny Prum. 45, 1999, s. 321-322.
  13. Jelen, H.H.,Wlazly, K.,Wasowicz, E., Kaminski, E.:Solid-Phase Microextraction for the Analysis of Some Alcohols and Esters in Beer: Comparision with Static Headspace Method. J. Agric. Food. Chem. 46, 1998, s. 1469-1473. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Mikulíková, R., Prýma, J., Havlová, P.: Využití SPME/GC/MS při stanovení senzoricky aktivních látek v pivu a sladu. Poster na 3. Medzinárodnej pivovarníckej a sladovníckej konferencii, Bratislava, 2002.
  15. Horák, T., Čulík, J., Čejka, P., Jurková, M., Kellner, V.: Stanovení vicinálních diketonů v pivu metodou SPME. Kvasny Prum. 47, 2001, s. 316-321. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Scarlata, C. J., Ebeler, S. E.: Headspace Solid-Phase Microextraction for the Analysis of Dimethyl Sulfide in Beer. J. Agric. Food Chem. 47, 1999, s. 2505-2508. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V.: Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME. Kvasny Prum. 51, 2005, s. 374-377. Přejít k původnímu zdroji...