Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2006; 52(3): 83-86 | DOI: 10.18832/kp2006007
V práci byla sledována kvalita sladů z celkem osmi pěstebních oblastí České republiky a pěti odrůd jarního ječmene ročníku 2005. Pro statistické hodnocení vztahu kvalitativních parametrů sladu s kvalitou piva je využito korelačních koeficientů. Mezi zjištěné zajímavé souvislosti patří např. aktivita lipoxygenasy s obsahem prekursorů dimethylsulfidu ve sladu či obsah aminodusíku v mladině s barvou piva. Ve stupni rozluštění sladů byl zjištěn rozdíl mezi jihomoravskou a západočeskou oblastí. Rozdíl mezi těmito oblastmi se projevil i v dosažitelném prokvašení a barvě piv. Prakticky ve všech případech byl zjištěn příliš vysoký obsah alfa-aminodusíku v mladinách i při příznivě nízkém obsahu bílkovin ve sladu, který je pro ročník 2005 charakteristický. Všechna piva měla velmi dobrou filtrovatelnost a obsah beta-glukanů ve sladech byl také příznivý. I za těchto podmínek byla zjištěna statisticky významná souvislost mezi rizikovým potenciálem stanoveným z homogenity sladu metodou Carlsberg a filtrovatelností piva. Výsledky naznačují výrazně vyšší výpovědní hodnotu tohoto kritéria oproti běžně užívaným analytickým parametrům. Senzorické hodnocení profilu připravených piv ukázalo pouze minimální rozdíly.
Zveřejněno: 1. březen 2006