Kvasny Prum. 2006; 52(3): 83-86 | DOI: 10.18832/kp2006007

Hodnocení sklizně ječmene 2005 - pivovarská část.Recenzovaný článek

Josef ŠKACH, Karel NIKOLAI, Josef PROKEŠ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Praha
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Sladařský ústav Brno

V práci byla sledována kvalita sladů z celkem osmi pěstebních oblastí České republiky a pěti odrůd jarního ječmene ročníku 2005. Pro statistické hodnocení vztahu kvalitativních parametrů sladu s kvalitou piva je využito korelačních koeficientů. Mezi zjištěné zajímavé souvislosti patří např. aktivita lipoxygenasy s obsahem prekursorů dimethylsulfidu ve sladu či obsah aminodusíku v mladině s barvou piva. Ve stupni rozluštění sladů byl zjištěn rozdíl mezi jihomoravskou a západočeskou oblastí. Rozdíl mezi těmito oblastmi se projevil i v dosažitelném prokvašení a barvě piv. Prakticky ve všech případech byl zjištěn příliš vysoký obsah alfa-aminodusíku v mladinách i při příznivě nízkém obsahu bílkovin ve sladu, který je pro ročník 2005 charakteristický. Všechna piva měla velmi dobrou filtrovatelnost a obsah beta-glukanů ve sladech byl také příznivý. I za těchto podmínek byla zjištěna statisticky významná souvislost mezi rizikovým potenciálem stanoveným z homogenity sladu metodou Carlsberg a filtrovatelností piva. Výsledky naznačují výrazně vyšší výpovědní hodnotu tohoto kritéria oproti běžně užívaným analytickým parametrům. Senzorické hodnocení profilu připravených piv ukázalo pouze minimální rozdíly.

Klíčová slova: ječmen, slad, hodnocení kvality

Zveřejněno: 1. březen 2006 

Reference

  1. Hrabák, M., Nikolai, K., Prokeš, J.: Hodnocení sklizně ječmene 2004 - pivovarská část. Kvasny Prum. 51, 2005, s.78. Přejít k původnímu zdroji...
  2. European Brewery Convention: Analytica EBC. 5.Vyd. Verlag Hans Carl, Getrenke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  3. Basařová,G. a kol.: Pivovarsko-sladařská analytika, Merkanta, Praha, 1994.
  4. Šusta, J., Havlová, P., Prokeš, J.:Vliv jakosti sladu na charakter piva.Výzkumná zpráva. VÚPS, Brno, 1998.
  5. Konrad, Ch.: Rizikový potenciál sladu. Kvasny Prum. 48, 2002, s. 274. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Moderní metody hodnocení výsledků senzorické analýzy. Kvasny Prum. 48, 2002, s. 114. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Lustig, S. a kol.: Proc. Eur. Brew. Conv., Brussels, 14.-18.5.1995, Oxford University Press, Oxford, 1995, s. 499.
  8. Hämäläinen, J.J. a kol.: Proc. Eur. Brew. Conv., Brussels, 14.-18.5.1995, Oxford University Press, Oxford, 1995, s. 201.
  9. Foerster, C. a kol.: Proc. Eur. Brew. Conv., Brussels, 14.-18.5.1995, Oxford University Press, Oxford, 1995, s. 475.
  10. Kellner, V. a kol.: Charakterizace rozdílů senzorických profilů mezi skupinami tuzemských a zahraničních piv.Výzkumná zpráva., VÚPS, Praha, 2000 a 2003.
  11. Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Charakterizace piva českého typu. Kvasny Prum. 50, 2004, s. 3. Přejít k původnímu zdroji...