Kvasny Prum. 2006; 52(6): 179-184 | DOI: 10.18832/kp2006016

Testování odrůdy ječmene Bojos.Recenzovaný článek

Petr KOFROŇ, Robert SKOBLÍK, Jan ENGE, Miroslav SEKORA
Plzeňský Prazdroj, a. s., U Prazdroje 7, CZ-604 97 Plzeň

S provozním sladem odrůdy Bojos a Tolar byly provedeny čtvrtprovozní a provozní zkoušky. Mladina a pivo byly analyzovány s cílem zjistit, zda je možno odrůdu Tolar nahradit odrůdou Bojos. Odrůda Bojos měla velmi dobrou extraktivnost, nízký obsah β-glukanů a výbornou čirost sladiny. Hodnoty relativního extraktu při 45 °C, volný aminodusík (FAN) a dosažitelný stupeň prokvašení byly na stejné úrovni jako u odrůdy Tolar. Obsahy zkvasitelných cukrů a dextrinů v mladinách z odrůd Bojos a Tolar byly velmi podobné. Odrůda Bojos prokázala nízkou úroveň dosažitelného stupně prokvašení. Mladiny této odrůdy vynikaly nižším obsahem β-glukanů a vyšším pH. Velmi nízký zákal sladiny během scezování a mladiny v průběhu spílání koreloval s dobrou čirostí kongresní sladiny. Byla zjištěna výborná provozní filtrovatelnost. Obsah tanoidů ve studené mladině byl u odrůdy Bojos vyšší. U stočeného piva obsah tanoidů a hodnoty síranového testu odpovídaly požadované koloidní stabilitě. Degustační testy neprokázaly významné rozdíly.

Klíčová slova: české pivo, ječmen, odrůda, koloidní stabilita, senzorická stabilita

Zveřejněno: 1. červen 2006 

Reference

  1. Kosař, K, Psota, V., Mikyška, A.: Odrůdy ječmene vhodné pro výrobu českého piva. Czech J. Genet. Plant. Breed. 40, 2004, 137-139. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Psota, V.: Komise pro hodnocení kvality odrůd sladovnického ječmene při VÚPS, a.s.. Kvasny Prum. 49, 2003, 73. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Horáková, V., Beneš, F., Mezlík, T.: Přehledy odrůd 2005: Obilniny a hrách, ÚZKÚZ Brno 2005, 99.
  4. Psota, V. (ed.): Ječmenářská ročenka 2006. VÚPS, Praha, 2005, 76.
  5. Psota, V.: Hodnocení odrůd sladovnického ječmene sklizeň 2004, závěrečná zpráva výzkumného úkolu, VÚPS, Brno, 2005, T 22-T 25.
  6. Psota, V., Jurečka, D., Horáková, V.: Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2005. Kvasny Prum. 51, 2005, 190-194. Přejít k původnímu zdroji...
  7. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  8. MEBAK: Brautechnische Analysenmethoden, Band I, Freising - Weihenstephan, 1997.
  9. Basařová, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika [Brewing and malting analytics]. Merkanta, Praha, 1992.
  10. Uchida, M., Ono, M.: Improvement for Oxidative Flavor Stability of Beer - Rapid Prediction Method for Beer Flavor Stability by Electron Spin Resonance Spectroscopy, J. Am. Soc. Brew. Chem. 54, 1996. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Uchida, M., Ono, M.: Improvement for Oxidative Flavor Stability of Beer - Role of OH-Radical in Beer Oxidation, J. Am. Soc. Brew. Chem. 54, 1996. Přejít k původnímu zdroji...