Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2006; 52(6): 179-184 | DOI: 10.18832/kp2006016
S provozním sladem odrůdy Bojos a Tolar byly provedeny čtvrtprovozní a provozní zkoušky. Mladina a pivo byly analyzovány s cílem zjistit, zda je možno odrůdu Tolar nahradit odrůdou Bojos. Odrůda Bojos měla velmi dobrou extraktivnost, nízký obsah β-glukanů a výbornou čirost sladiny. Hodnoty relativního extraktu při 45 °C, volný aminodusík (FAN) a dosažitelný stupeň prokvašení byly na stejné úrovni jako u odrůdy Tolar. Obsahy zkvasitelných cukrů a dextrinů v mladinách z odrůd Bojos a Tolar byly velmi podobné. Odrůda Bojos prokázala nízkou úroveň dosažitelného stupně prokvašení. Mladiny této odrůdy vynikaly nižším obsahem β-glukanů a vyšším pH. Velmi nízký zákal sladiny během scezování a mladiny v průběhu spílání koreloval s dobrou čirostí kongresní sladiny. Byla zjištěna výborná provozní filtrovatelnost. Obsah tanoidů ve studené mladině byl u odrůdy Bojos vyšší. U stočeného piva obsah tanoidů a hodnoty síranového testu odpovídaly požadované koloidní stabilitě. Degustační testy neprokázaly významné rozdíly.
Zveřejněno: 1. červen 2006