Kvasny Prum. 2006; 52(7-8): 214-225 | DOI: 10.18832/kp2006020

Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků.Recenzovaný článek

Alexandr MIKYŠKA, Karel KROFTA, Danuša HAŠKOVÁ
1 Pivovarský ústav Praha, VÚPS, a.s., Praha
2 Chmelařský institut, s. r. o., Kadaňská 2525, 438 46 Žatec

Pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků bylo zkoušeno několik postupů přípravy vzorků a metod stanovení. K extrakci antioxidantů byla použita horká voda nebo methanol. Antioxidační aktivita byla stanovena postupy vycházejícími z metod publikovaných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil-železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Postup dle Ushidy je omezeně použitelný pro malé diference redukčních aktivit jednotlivých vzorků. Postup dle Chapona je v principu použitelný, ale méně citlivý v porovnání s metodou dle Kanedy (DPPH). Stanovení s DPPH bylo provedeno fotometrickou i EPR detekcí, výsledky obou způsobů detekce dobře korelovaly. Bylo zjištěno, že redukční aktivita methanolových výluhů je vyšší než redukční aktivita výluhů horkovodních.Důvodem je odlišné spektrum extrahovaných látek.Pro další studium antioxidačních vlastností různých chmelů a chmelových výrobků byl zvolen způsob extrakce vroucí vodou z důvodu simulace podmínek chmelovaru a postup stanovení redukční aktivity s DPPH. Byly prokázány velké rozdíly redukčních aktivit mezi českými odrůdami chmele. Nejlepší hodnoty redukční aktivity byly zjištěny pro Žatecký poloraný červeňák. Mezi hybridními odrůdami nebyly nalezeny podstatné rozdíly v hodnotách redukčních aktivit.

Klíčová slova: antioxidanty, redukční aktivita, chmel, chmelové produkty, polyfenoly

Zveřejněno: 1. červenec 2006 

Reference

  1. Piendl, A., Biendl, M.: Brauwelt Int. 18, 2000 (4), 310-317.
  2. Uchida, S., Edamatsu, R., Hiramatsu, H., Mori, A., Nonaka, G., Nishioka, I., Ozaki, M.: Med. Sci. Res. 15, 1987, 831-832.
  3. Kitagawa, S., Fujisawa, H., Sakurai, H.: Chem. Pharm. Bull. 40, 1992 (2), 304-307. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Vianna, M., Barbas, C., Bonet, B., Castro, M., Fraile, M., Herrera, E.: Atherosclerosis. 123, 1996, 83-91.
  5. Teissedre, P.L., Frankel, E.N., Waterhouse, A.L., Peleg, H.: J. Sci. Food Agric. 70, 1996, 55-61. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Fantozzi, P., Montanari, L., Mancini, F.: J. Food Sci. and Technol. 31, 1998, 221-227. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Bors, W., Michel, C., Stettmaier, K.: Biofactors, 1997, Vol. 6, 399-402. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Nakayama, T., Yamada, M., Osawa, T., Kawakishi, S.: Biochem. Pharmacol. 45, 1993, 265-267.
  9. Miranda, C.L., Stevens, J.F., Frei, B., Deinzer, M.L.: J. Agric. Food Chem. 48, 2000, 3876-3884. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Punchard, N.A., Kelly, J.F.: Free radicals - a practical approach, Oxford University Press, New York, 1996
  11. Bamforth, C.W.: Brauwelt Int. 17, 1999 (2), 98-110. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Wackenbauer, K., Hardt, R.: Brauwelt 136, 1996 (40/41), 1880-1889.
  13. Lermusieau, G., Liégeois, C., Collin, S.: Cerevisia 26, 2001, 33-41.
  14. Kaneda, H., Kobayashi, N., Furusho, S., Sahara, H., Koshino, S.: Tech. Quart. Master Brew. Assoc. Am. 32, 1995 (2), 90-94.
  15. Noel, S., Liegeois, C., Lermusieau, G., Bodart, E., Badot, C., Collin, S.: J. Agric. Food Chem. 47, 1999 (10), 4323-4326. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Mikyška, A., Hašková, D., Hrabák, M., Šrogl, J., Horák, T.: Proc. Eur. Brew. Conv. Congr., Budapest 2001, 28, Fachverlag Hans Carl: Nurnberg, CD ROM 2001, Contribution 59.
  17. Mikyška, A., Hrabák, M., Hašková, D., Šrogl, J.: J. Inst. Brew. 108, 2002 (1), 78-85. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Liégeois, C., Lermusieau, G., Collin, S.: Proc. Eur. Brew. Conv. Congr., Nancy 1999, IRL Press 27, 1999, 461-468.
  19. Moll, M.: Monatsschift Brauwiss. 54, 2001, 28-32, 64-69.
  20. Kaneda, H., Kobayashi, N., Takashio, M., Tamaki, T., Shinotsuka, K.:Tech. Q. Master. Brew Assoc. Am. 36, 1999, 41-47.
  21. Liégeois, C., Lermusieau, G., Collin, S.: J. Agric. Food Chem. 48, 2000, 1129-1134. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Uchida, M., Ono, M.: J. Amer. Soc. Brew. Chem. 54, 1996, 198-204. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Uchida, M., Suga, S., Ono, M.: J. Amer. Soc. Brew. Chem. 54, 1996, 205-211. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Andersen, M., Outtrup, H., Skibsted, L.: J. Agric. Food Chem. 48, 2000, 3106-3111. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Uchida, M., Ono, M.: J. Amer. Soc. Brew. Chem. 58, 2000, 8-13.
  26. Kunz,T., Stephan, A., Methner, F.J., Kappl, R., Huetterman, J.Monatsschr. Brauwiss. 55, 2002, 140-153.
  27. Franz, O., Back, W.: Monatsschr. Brauwiss. 55, 2002, 156-162.
  28. Chapon, L., Louis, C.: Proc. Eur. Brew. Conv. Congr., Estoril, 1971, 13, 307-322.
  29. Analytica EBC, European Brewery Convention, 5. vydání. Hans Carl, Getrnke-Fachverlag; Nürnberg 1998.
  30. Basařová, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika, Merkanta, Praha, 1994.
  31. Krofta, K.: Kvasny Prum. 49, 2003, 62-69.
  32. Nesvadba, V., Krofta, K.: Atlas českých odrůd chmele. Chmelařský institut, Žatec, 2004.