Kvasny Prum. 2007; 53(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp2007001

Sladovnický potenciál nových genetických zdrojů kolekce jarního ječmene.Recenzovaný článek

Jarmila MILOTOVÁ, Josef PROKEŠ, Kateřina VACULOVÁ
1 Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s. r. o. a Agrotest fyto, s. r. o., Havlíčkova 2787, 767 01 Kroměříž,
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno,

Kolekce genetických zdrojů jarního ječmene, vedená v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s. r. o., je každoročně rozšiřována o nové přírůstky. Nově získané genetické zdroje ječmene jsou zkoušeny v tříletých cyklech, kde se hodnotí jejich hospodářské, biologické a morfologické znaky a vlastnosti a rovněž potenciální využitelnost pro pěstování a šlechtění nových odrůd. Ke statistickému hodnocení výsledků byl použit program REML a statistický software Statistica 7.0. Výsledky získané u 113 odrůd jarního ječmene, pěstovaných v lokalitě Kroměříž v období 2003-2005, ukázaly progres zejména ve výnosu a podílu předního zrna nových sladovnických odrůd, původem především z oblasti střední a západní Evropy. Byla potvrzena značná odlišnost jednotlivých genetických zdrojů ječmene. Materiály ječmene s odlišným typem řadovosti klasu a rozdílnou pluchatostí zrna se v našich půdně-klimatických podmínkách projevovaly diferencovaně oproti standardním dvouřadým pluchatým odrůdám. Získané údaje potvrdily vliv typu a původu na sladařsky důležité charakteristiky odrůd, jako je příjem vody při máčení, obsah bílkovin zrna a extraktu sladu, jakož i na známé vzájemné vztahy mezi nimi.

Klíčová slova: jarní ječmen, gneetický potenciál, sladování,statistická analýza

Zveřejněno: 1. leden 2007 

Reference

  1. Lekeš, J., Zezulová, P, Bareš, I., Sehnalová, J., Vlasák, M.: Klasifikátor, genus Hordeum L. Genové zdroje č. 26, VÚRV, Praha, 1986, 46 str.
  2. Basařová, G. et al., 1992: Pivovarsko-sladařská analytika. Merkanta, Praha, 1992.
  3. Robinson, D. L., Mann, A. D., Digby, P. G. N., 1995: REML - Analysis of large data sets with two or more sources of variation by residual maximum likelihood. Biomathematics & Statistics Scotland, The University of Edinburgh, 1995.
  4. Peltonen-Sainio, P., Karjalainen, R.: Genetic yield improvement of cereal virieties in northern agriculture since 1920. Acta Agric. Scand. 41, 1991, 267-273. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Grausgruber, H., Boitner, H.,Tumpold, R., Ruckenbauer, P.: Genetic improvment of agronomic and qualitative traits of spring barley. Plant Breeding 121, 2002, 411-416. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Emebiri, L. C., Mood D. B., Horsley, R., Panozzo, J., Read B. J.: The genetic control of grain protein content variation in a doubled haploid population derived from a cross between Australian and North American two rowed barley lines.J.of Cereal Science 41, 2005(1), 107-114. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Vaculová, K., Psota, V.: Variabilita sladovnické kvality nových linií bezpluchého ječmene. (Variability in the malting performance of the new hulless barley lines). Kvasny Prum. 50, 2004, 169-173.
  8. Rossnagel, B.G.: Hulless barley - Western Canada's corn. Proceedings of the 8th International Barley Genetics Symposium, 22-27. October 2000, Adelaide, Australia, vol. I, Invited papers, 135-142.
  9. Li, Y. S., McCaig, R., Egi, A., Edney, M., Rossnagel, B., Sawatzky, K., Izydorczyk, M.: Malting characteristics of three Canadian hulless barley varieties, CDC Freedom, CDC McGwire, and CDC Gainer. J. of the American Society of Brewing Chemists 64, 2006(2), 111-117. Přejít k původnímu zdroji...
  10. McCaig, R., Sawatzky, K., Egi, A., LiY. S.: Brewing with canadian hulless barley varieties CDC Freedom, CDC McGwire, and CDC Gainer. J. of the American Society of Brewing Chemists 64, 2006(2), 118-123. Přejít k původnímu zdroji...