Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2007; 53(2): 30-34 | DOI: 10.18832/kp2007002
Vybrané moderní metody měření viability kvasnic, ač jsou kvůli vyšší přesnosti vhodné pro speciální a výzkumné úkoly, neposkytovaly v běžné provozní praxi podstatné výhody proti dosud používanému barvení methylenovou modří. Při stanovení vitality kvasnic vykazoval acidifikační test vyšší přesnost, ale také pracnost ve srovnání s deflokulačním testem. Žádný z testů neumožňoval předpovědět průběh hlavního kvašení při používání kvasnic, uchovávaných a ošetřovaných podle zásad správné výrobní praxe. Uvádí se rychlá modifikace acidifikačního testu, založená na zkrácení počtu promývání kvasnic před přídavkem roztoku glukosy.
Zveřejněno: 1. únor 2007