Kvasny Prum. 2007; 53(2): 30-34 | DOI: 10.18832/kp2007002

Viabilita a vitalita kvasnic v provozním kvašení.Recenzovaný článek

Petr KOŠIN, Jan ŠAVEL, Irena KOLOUCHOVÁ, Adam BROŽ
1 Budějovický Budvar, n. p., Karoliny Světlé 4, 370 21 České Budějovice,
2 Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, FPBT VŠCHT, Technická 5, 166 28 Praha 6 - Dejvice

Vybrané moderní metody měření viability kvasnic, ač jsou kvůli vyšší přesnosti vhodné pro speciální a výzkumné úkoly, neposkytovaly v běžné provozní praxi podstatné výhody proti dosud používanému barvení methylenovou modří. Při stanovení vitality kvasnic vykazoval acidifikační test vyšší přesnost, ale také pracnost ve srovnání s deflokulačním testem. Žádný z testů neumožňoval předpovědět průběh hlavního kvašení při používání kvasnic, uchovávaných a ošetřovaných podle zásad správné výrobní praxe. Uvádí se rychlá modifikace acidifikačního testu, založená na zkrácení počtu promývání kvasnic před přídavkem roztoku glukosy.

Klíčová slova: kvasinky, vitalita, viabilita

Zveřejněno: 1. únor 2007 

Reference

  1. Heggart, H., et al..: Measurement of brewing yeast viability and vitality: A review of methods. 37, 2000, 409-430.
  2. Smart, A.K., et al.: Use of methylene violet staining procedures to determine yeast viability and vitality. J. Am. Soc. Brew. Chem. 57, 1999, 18-23. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Šavel, J.: Mikrobiologická kontrola v pivovarech, 1. vydání, Praha, SNTL, 1980.
  4. Analytica-Microbiologica-EBC, Fachverlag Hans Carl, section 3.2, 2001.
  5. Zandycke, S.M, et al.: Determination of yeast viability using fluorophores. J. Am. Soc. Brew. Chem. 61, 2003, 15-22. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Pierce, J.: Institute of Brewing analysis committee: Measurment of yeast viability, J. Inst. Brew. 76, 1970, 442-443. Přejít k původnímu zdroji...
  7. www.probes.com.
  8. McCaig, R.: Evaluation of the fluorescent dye 1-anilin-8-naphtalene sulphonic acid for yeast viability determination. J. Am. Soc. Brew. Chem. 48, 1990, 22-25. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Šavel, J., Prokopová, M.: Měření aktivity várečných kvasnic. Kvasny Prum. 40, 1994, 327-329. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Rodrigues, P.G., et al.:Vitaltitration: a new method for assesment of yeast vitality. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 41, 2004, 277-281.
  11. Opekarová, M., Sigler, K.: Acidification power: Indicator of metabolic activity and autolytic changes in Saccharomyces cerevisiae. Folia Microbiol. 27, 1982, 395-403. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Kara, B. V., Simpson, W.J., Hammond, J.R.M.:Prediction of the fermentation performance of brewing yeast with the acidification power test. J. Inst. Brew. 94, 1988, 153-158. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Basařová, G., Bláha, M., Veselý, P.: Vliv kmene kvasnic na senzorickou stabilitu piva. Kvasny Prum. 49, 2003, 1-9. Přejít k původnímu zdroji...