Kvasny Prum. 2007; 53(2): 35-37 | DOI: 10.18832/kp2007003

HPLC - nová cesta pro stanovení karbonylů v pivu.Recenzovaný článek

Marcel KARABÍN, Pavel DOSTÁLEK, Jana ŠINDELÁŘOVÁ
Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, FPBT VŠCHT, Technická 5, 166 28 Praha 6 - Dejvice

Karbonylové sloučeniny, a to zejména aldehydy, i ve velmi nízkých koncentracích významně ovlivňují chuť piva, protože u většiny z nich je nízká i prahová koncentrace vnímání. Proto patří v pivovarství mezi nejintenzivněji sledované látky. Autoři příspěvku se při stanovení karbonylových sloučenin zaměřili na využití kapalinové chromatografie, a to zejména v kombinaci s extrakcí na pevné fázi (SPE) za současné derivatizace 2,4-dinitrofenylhydrazinem (DNPH). Analyzované látky byly ze vzorku vytěsňovány dusíkem a zachycovány na SPE kolonce, ze které byly eluovány acetonitrilem a analyzovány pomocí HPLC s PAD detektorem. Stanovovány byly následující sloučeniny: acetaldehyd, diacetyl, furfural, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, 2-methylpropanal, pentanal, hexanal a (E)-2- nonenal. Byla změřena spektra jednotlivých hydrazonů, a stanoveny obsahy karbonylových sloučenin ve vybraných běžně komerčně dostupných pivech. Byly zjištěny obsahy jednotlivých látek, které jsou v souladu s dříve publikovanými koncentracemi, stanovenými pomocí jiných analytických metod.

Klíčová slova: karbonyly, pivo, chuť, HPLC, extrakce na pevné fázi

Zveřejněno: 1. únor 2007