Kvasny Prum. 2007; 53(4): 98-102 | DOI: 10.18832/kp2007005

Hodnocení sklizně ječmene 2006 - pivovarská část.Recenzovaný článek

Josef ŠKACH, Karel NIKOLAI, Josef PROKEŠ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Lípová 15, 120 44 Praha 2
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

V práci byla sledována kvalita sladů z celkem šesti pěstebních oblastí České republiky, vyrobených z odrůdy Jersey ročníku 2006. Byly zjištěny významné rozdíly v rozluštění sladů, které se promítly v obsahu celkového dusíku i α-aminodusíku v mladinách a pivech. Prakticky ve všech případech byl zjištěn příliš vysoký obsah alfa-aminodusíku v mladinách i při příznivě nízkém obsahu bílkovin ve sladu. Piva měla nízkou barvu, která neodpovídala českému typu piva dané původní koncentrace mladiny. Barva mladiny i piva velmi dobře korelovala s obsahem celkového dusíku i α-aminodusíku. Všechna piva měla velmi dobrou filtrovatelnost. Pěnivost piva kolísala a nesouvisela s kvalitativními parametry sladu. Senzorické hodnocení profilu připravených piv ukázalo pouze minimální rozdíly. Hodnocení jedné odrůdy ze všech oblastí naznačuje, že výsledkem je spíše stanovení rozdílu v technologických postupech používaných v jednotlivých sladovnách, než hodnocení sklizně. Tomu nasvědčují i poznatky z dosavadního šestiletého sledování.

Klíčová slova: ječmen, slad, hodnocení kvality

Zveřejněno: 1. duben 2007 

Reference

  1. Hrabák, M., Nikolai, K., Prokeš, J.:Kvasny Prum. 51, 2005, 78.
  2. European Brewery Convention: Analytica EBC. 5. Vyd. Verlag Hans Carl, Getraenke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  3. Basařová, G.a kol.: Pivovarsko-sladařská analytika, Merkanta, Praha, 1994.
  4. Šusta, J., Havlová, P., Prokeš, J.: Vliv jakosti sladu na charakter piva. Výzkumná zpráva. VÚPS, Brno, 1998.
  5. Konrad, C.: Kvasny Prum. 48, 2002, 274.
  6. Čejka,P.akol.:KvasnyPrum.48,2002,114.
  7. Lustig, S. a kol.: Proc. EBC Congr. Brussels, 14.-18. 5. 1995, Oxford University Press, Oxford, 1995, 499.
  8. Škach, J., Nikolai, K., Prokeš, J.: Kvasny Prum. 52, 2006, 83.
  9. Kellner, V. a kol.: Charakterizace rozdílů senzorických profilů mezi skupinami tuzemských a zahraničních piv. Výzkumná zpráva, VÚPS, Praha, 2000 a 2003.
  10. Čejka, P. a kol.: Kvasny Prum. 50, 2004, 3.