Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2007; 53(4): 98-102 | DOI: 10.18832/kp2007005
V práci byla sledována kvalita sladů z celkem šesti pěstebních oblastí České republiky, vyrobených z odrůdy Jersey ročníku 2006. Byly zjištěny významné rozdíly v rozluštění sladů, které se promítly v obsahu celkového dusíku i α-aminodusíku v mladinách a pivech. Prakticky ve všech případech byl zjištěn příliš vysoký obsah alfa-aminodusíku v mladinách i při příznivě nízkém obsahu bílkovin ve sladu. Piva měla nízkou barvu, která neodpovídala českému typu piva dané původní koncentrace mladiny. Barva mladiny i piva velmi dobře korelovala s obsahem celkového dusíku i α-aminodusíku. Všechna piva měla velmi dobrou filtrovatelnost. Pěnivost piva kolísala a nesouvisela s kvalitativními parametry sladu. Senzorické hodnocení profilu připravených piv ukázalo pouze minimální rozdíly. Hodnocení jedné odrůdy ze všech oblastí naznačuje, že výsledkem je spíše stanovení rozdílu v technologických postupech používaných v jednotlivých sladovnách, než hodnocení sklizně. Tomu nasvědčují i poznatky z dosavadního šestiletého sledování.
Zveřejněno: 1. duben 2007