Kvasny Prum. 2007; 53(7-8): 206-214 | DOI: 10.18832/kp2007012

Pivovarství a taxonomie pivovarských kvasinek.Recenzovaný článek

Dagmar MATOULKOVÁ, Jan ŠAVEL
1 VÚPS, a. s., Pivovarský ústav Praha
2 Budějovický Budvar, n.p., České Budějovice

Článek se zabývá historií, metodami a současným stavem taxonomie pivovarských kvasinek. Pro zajištění standardnosti hotového piva je důležité použití čistých kultur kvasinek při jeho výrobě. Dříve byly kvasinky klasifikovány na základě svého fenotypu metodami tzv. tradiční taxonomie, které jsou v článku stručně zmíněny. V krátkém přehledu se uvádí historie klasifikace a nomenklatury pivovarských kvasinek. Pozornost je dále věnována především molekulárně-biologickým technikám, které umožňují klasifikaci kvasinek na základě jejich fylogenetické příbuznosti. V článku jsou vysvětleny základní principy vybraných molekulárních metod a jejich vztah k taxonomii pivovarských kvasinek. Autoři doporučují vrátit se k historickému označení Saccharomyces carlsbergensis pro kvasinky spodního kvašení a Saccharomyces cerevisiae pro svrchní pivovarské kvasinky.

Klíčová slova: taxonomie, pivovarství, kvasinky, historie, PCR, DNA

Zveřejněno: 1. červenec 2007 

Reference

  1. Bamforth, C.W.: Rising to the challenge. Brewers' Guard. 132, 2003, 24-27.
  2. Anderson, R.G.: Louis Pasteur (1882-1895): An assesment of his impact on the brewing industry. Proc. Eur. Brew. Conv. Brussels, 1995, Contr. 2, 13-23.
  3. Basařová, G.:Hlaváček, I.:České pivo.2.vyd., Nuga, Pacov, 1999.
  4. Jackson, M.: Great beer guide. 1st. ed., Dorling Kindersley, London, 2000.
  5. Šavel, J.: Jak nazývat pivovarské kvasinky. Pivovarský kalendář 1998, VÚPS, Praha, 1997, 106-112.
  6. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D.: Yeasts: Characteristics and identification. 3rd edition. Cambridge University Press, Cambridge, England, 2000.
  7. Kocková-Kratochvílová A.Taxonómia kvasiniek a kvasinkovitých mikroorganizmov. 1.vyd., ALFA, Bratislava, 1990.
  8. Vaughan-Martini A.: Reflections on the classification of yeasts for different end-users in biotechnology, ecology, and medicine. Int. Microbiol. 6, 2003, 175-182. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Rainieri S., Zambonelli C., Kaneko Y.: Saccharomyces sensu stricto: Systematics, genetics diversity and evolution. J. Biosci. Bioeng. 96, 2003, 1-9. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Možina S.S., Dlauchy D., Deak T., Raspor P.: Identification of Saccharomyces sensu stricto and Torulaspora yeasts by PCR ribotyping. Lett. Appl. Microbiol. 24, 1997, 311-315. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Barnett J.A: A history of research on yeasts 8: taxonomy. Yeast 21, 2004, 1141-1193. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Campbell I.: Systematics of yeasts. Brewing Microbiology. (eds Priest F.G., Campbell I.), 1st edition, Elsevier Applied Science Publishers, England, 1987. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Lodder J., Kreger van-Rij N.J.W.: The yeasts, a taxonomic study. 1st edition, North Holland Publishing Company, Amsterdam, 1952.
  14. Lodder J. (ed.): The yeasts,a taxonomic study. 2nd edition, North Holland Publishing Company, Amsterdam, Netherlands, 1970.
  15. Kreger-van Rij N.J.W. (ed.): The yeasts, a taxonomic study. 3rd edition, Elsevier-North-Holland, Amsterdam, Netherlands, 1984.
  16. Fernández-Espinar M.T., Barrio E., Querol A.: Analysis of the genetic variability in the species of the Saccharomyces sensu stricto complex. Yeast 20, 2003, 1213-1226. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Boulton C., Quain D.: Brewing yeast and fermentation. 1st edition, Blackwell Science Ltd., London, England, 2001.
  18. Casaregola S., Hguyen H.-V., Lapathitis G., Kotyk A., Gaillardin C.: Analysis of the constitution of the beer yeast genome by PCR, sequencing and subtelomeric sequence hybridization. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 51, 2001, 1607-1618. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Edwards-Ingram L.C., Gent M.E., Hoyle D.C., Hayes A., Stateva L.I., Oliver S.G.:Comparative genomic hybridization provides new insights into the molecular taxonomy of the Saccharomyces sensu stricto complex. Genome Res. 14, 2004, 1043-1051. Přejít k původnímu zdroji...
  20. James S.A., Cai J., Roberts I.N., Collins M.D.:A phylogenetic analysis of the genus Saccharomyces based on 18S rRNA gene sequences: Description of Saccharomyces kunashirensis sp. nov. and Saccharomyces martiniae sp. nov. Int. J. Syst. Bacteriol. 47, 1997, 453-460. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Alberts B., Bray D., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K., Walter P.: Základy buněčné biologie. 1. vyd., Espero Publishing, Ústí nad Labem, 1998.
  22. de Barros Lopes M., Soden A., Martens A.L., Henschke P.A., Langridge P.: Differentiation and species identification of yeasts using PCR. Int. J. Syst. Bacteriol. 48, 1998, 279-286. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Piškur J., Langkjèr R.B.:Yeast genome sequencing: the power of comparative genomics. Mol. Microbiol. 53, 2004, 381-389. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Tornai-Lehoczki J., Dlauchy D.:Delimination of brewing yeast strains using different molecular techniques. Int. J. Food Microbiol. 62, 2000, 37-45. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Montrocher R., Verner M.C., Briolay J., Gautier C., Marmeisse R.: Phylogenetic analysis of the Saccharomyces cerevisiae group based on polymorphisms of rDNA spacer sequences. Int. J. Syst. Bacteriol. 48, 1998, 295-303. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Azumi M., Goto-Yamamoto N.: AFLP analysis of type strains and laboratory and industrial strains of Saccharomyces sensu stricto and its application to phenetic clustering. Yeast 18, 2001, 1145-1154. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Kurtzman C.P., Robnett C.J.:Phylogenetic relationship among yeasts of the Saccharomyces complex determined from multigene sequence analyses. FEMS Yeast Res. 3, 2003, 417-432. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Kurtzman C.P.: Phylogenetic circumscription of Saccharomyces, Kluyveromyces and other members of the Saccharomycetaceae, and the proposal of the new genera Lachancea, Nakaseomyces, Naumovia, Vanderwaltozyma and Zygotorulaspora. FEMS Yeast Res. 4, 2003, 233-245. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Laidlaw L., Tompkins T.A., Savard L., Dowhanick T.M.: Identification and differentiation of brewing yeasts using specific and RAPD polymerase chain reaction.J.Am.Soc.Brew.Chem.54, 1996, 97-102. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Barszczewski W., Robak M.: PCR-based differentiation and homology of brewing and type strains of the genus Saccharomyces. J. Inst. Brew. 112, 2006, 165-172. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Gomes L.H., Duarte K.M.R., Argueso J.L., Echeverrigaray S., Tavares F.C.A.: Methods for yeast characterization from industrial products. Food Microbiol. 17, 2000, 217-223. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Piškur J., Smole Možina S., Stenderup J., Pedersen M.B.: A mitochodrial molecular marker, ori-rep-tra, for differentiation of yeast species. Appl. Environ. Mirobiol. 61, 1995, 2780-2782. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Esteve-Zarzoso B., Belloch C., Uruburu F., Querol A.: Identification of yeasts by RFLP analysis of the 5,8S rRNA gene and the two ribosomal internal transcribed spacer. Int. J. Syst. Bacteriol. 49, 1999, 329-337. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Perpéte P., Van Cutsem P., Boutte C., Colson-Corbisier A.-M., Collin S.: Amplified fragment-length polymorphism, a new method for the analysis of brewer's yeast DNA polymorphism. J. Am. Soc. Brew. Chem. 59, 2001, 195-200. Přejít k původnímu zdroji...
  35. de Barros Lopes M., Rainieri S., Henschke P.A., Langridge P.: AFLP fingerprinting for analysis of yeast genetic variation. Int. J. Syst. Bacteriol. 49, 1999, 915-924. Přejít k původnímu zdroji...
  36. Quain D.E. Yeast genetics in brewing: new insights and opportunities. Brewing: New technologies (ed. Bamforth C.W.), 1st edition, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England. 2006. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Polaina J., Brewer's yeast: genetics and biotechnology. Appl. Mycol. Biotechnol. 2, 2002, 1-17. Přejít k původnímu zdroji...
  38. Naumov G.I., James S.A., Naumova E.S., Louis E.J., Roberts I.N.:Three new species in the Saccharomyces sensu stricto complex: Saccharomyces cariocanus, Saccharomyces kudriavzevii and Saccharomyces mikatae. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 50, 2000, 1931-1942. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Rainieri S., Kodama Y., Kaneko Y., Mikata K., Nakao Y., Ashikari T.: Pure and mixed lines of Saccharomyces bayanus and Saccharomyces pastorianus and their contribution to the lager brewing strain genome. Appl. Environ. Microbiol. 72, 2006, 3968-3974. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Ramos J.P., Valente P., de Souza R.A., Rosa C.A., Leoncini O.: Heteroduplex mobility assay of the D1/D2 region of the 26S rDNA for differentiation of Saccharomyces species. Lett. Appl. Microbiol. 33, 2001, 206-210. Přejít k původnímu zdroji...
  41. Sato M., Kishimoto M., Watari J., Takashio M.: Breeding of brewer's yeast by hybridization between a top-fermenting yeast Saccharomyces cerevisiae and a cryophilic yeast Saccharomyces bayanus. J. Biosci. Bioeng. 93, 2002, 509-511. Přejít k původnímu zdroji...
  42. Querol A., Belloch C., Fernandez-Espinar M.T., Barrio E.: Molecular evolution in yeast of biotechnological interest. Int. Microbiol. 6, 2003, 201-205. Přejít k původnímu zdroji...
  43. Storgards E., Haikara A., Juvonen R.: Brewing control systems: microbiological analysis.Brewing:New technologies.(ed.by Bamforth C.W.), 1st edition, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England, 2006. Přejít k původnímu zdroji...
  44. Steenberg, J., Gubiš, J., Melicharová, E., Šimek, V., Goldmann, R.: Dynamický sběr kvasnic z CKT a jejich asimilace před zakvašováním - kvasničné hospodářství Gambrinus. Kvasny Prum. 49, 2003, 30-34. Přejít k původnímu zdroji...
  45. Bendová, O., Kahler, M: Pivovarské kvasinky. 1.vyd., SNTL, Praha, 1981.
  46. Košin, P., Šavel, J., Kolouchová, I., Brož, A.: Viabilita a vitalita kvasnic v provozním kvašení. Kvasny Prum. 53, 2007, 30-34. Přejít k původnímu zdroji...
  47. Čapková, V., Janík, P., Potěšil, V.: Restaurační minipivovary v České republice. 1.vyd., VÚPS, Praha, 1999.
  48. Šuráň, J.: Pšenice a pivo. Pivař 2006 (1; 7/8), 17-18.
  49. Narziss, L., Miedaner, H., Nitzsche, F.: Ein Beitrag zur Bildung von 4-Vinyl-Guajakol bei der Herstellung von bayerische Weizenbier. Monatsschr. Brauwiss. 43, 1990, 96-100.
  50. Hlaváček, F. A., a kol.: Pivovarské kvasnice. 1. vyd., SNTL, Praha, 1958.
  51. Kurtzman C.P., Fell J.W. (eds.): The yeasts, a taxonomic study. 4th edition. Elsevier, Amsterdam, 1998.