Kvasny Prum. 2007; 53(9): 273-276 | DOI: 10.18832/kp2007015

Stanovení prolaminů ječmene v pivu a pivovarských materiálech.Recenzovaný článek

Petr HULÍN, Pavel DOSTÁLEK, Igor HOCHEL
1 Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6
2 Ústav Biochemie a Mikrobiologie, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6

Práce se zabývá možnostmi imunochemické detekce hordeinové frakce bílkovin ječmene a případných štěpných derivátů, respektive charakterizací monoklonálních protilátek připravených za účelem vývoje rychlého, specifického a citlivého stanovení hordeinových bílkovin v potravinářství, konkrétně v pivu. Byla vyvinuta metoda nepřímé kompetitivní ELISA prolaminů ječmene a stanoveny pracovní koncentrace všech imunoreagencií. Dále byly testovány křížové interakce jednotlivých monoklonálních protilátek s proteiny ostatních cereálií. Detekční limit metody činil 2 ppm, přičemž lineární rozsah kalibrační křivky se pohybuje v rozmezí 1-100 ppm.

Klíčová slova: prolaminy, ječmen, pivo

Zveřejněno: 1. září 2007 

Reference

  1. Bermudo-Redondo, M.C., Griffin, P.B., Ellis, H.J., Ciclitira, P.J., O'Sullivan, C.K.: Monoclonal antibody-based competitive assay for the sensitive detection of coeliac disease toxic prolamins. Anal. Chim. Acta 551, 2005, 105-114. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Chirdo, F.G., Anón, M.C., Fossati, C.A.: Optimization of a competitive ELISA with polyclonal antibodies for quantification of prolamins in foods. Food Agricult. Immunol. 7, 1995, 333-343. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Brett, G.M., Mills, E.N.C., Goodfellow, B.J.: Epitope Mapping Studies of Broad Specificity Monoclonal Antibodies to Cereal Prolamins.: J. Cereal Sci. 29, 1999, 117-128. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Dostálek, P., Hochel, I., Méndez, E., Hernando, A., Gabrovská, D.: Immunochemical determination of gluten in malts and beers. Food Addit. Contam. 23, 2006, 1074-1078. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Kanerva, P., Sontag-Strohm, T., Lehtonen, P.: Determination of prolamins in beers by ELISA and SDS-PAGE. J. Inst. Brew. 111, 2005, 61-64. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Laemli, U.K.: Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature 227, 1970, 680-685. Přejít k původnímu zdroji...