Kvasny Prum. 2008; 54(3): 70-74 | DOI: 10.18832/kp2008004

Porovnanie obsahu prchavých sírnych zlúčenín v slovenských pivách metódou SPME.Recenzovaný článek

Martin ©ULÁK, Daniela ©MOGROVIČOVÁ, Erich LEITNER
1 Oddelenie biochemickej technológie, ÚBP, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Radlinského 9, 812 37 Bratislava, Slovenská republika
2 Institut für Lebensmittelchemie und technologie, Technische Universität Graz, Petersgasse 12/II, 8010 Graz, Austria

Práca porovnáva obsah prchavých sírnych zlúčenín v slovenských pivách. Sú to látky s výraznou senzorickou charakteristikou a nízkym prahom detekcie, preto môľu arómu piva ovplyvni» negatívne uľ v stopových mnoľstvách. V pive bolo identifikované veµké mnoľstvo týchto látok, medzi najvýznamnejąie patria dimetylsulfid, dimetyldisulfid, dimetyltrisulfid, etántiol, etyltioacetát, metántiol, metionol, metyltioacetát, 3-metyltiopropylacetát a sírouhlík. V prvom kroku sa optimalizovali podmienky adsorpcie na SPME vlákno - teplota adsorpcie, čas adsorpcie, objem vzorky a prídavok solí, následne sa meral obsah prchavých sírnych zlúčenín v pive plynovou chromatografiou s plameňovým fotometrickým detektorom (GC-FPD) po mikroextrakcii na tuhú fázu (SPME). Boli pouľité dva vnútorné ątandardy - etylmetylsulfid a 1-propyltioacetát. Zistili sa rozdiely v zastúpení jednotlivých zlúčenín v pivách rôznych značiek aj rozdiely medzi pivami s rôznou stupňovitos»ou.

Klíčová slova: pivo, sírne zlúčeniny, mikroextrakcia na tuhú fázu, GC, FPD

Zveřejněno: 1. březen 2008 

Reference

  1. Hill, P. G., Smith, R. M.: Determination of sulphur compounds in beer using headspace solid-phase microextraction and gas chromatographic analysis wih pulsed flame photometric detection. J. Chromatogr. A 872, 2000, 203-211. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Fang, Y., Qian, M. C.: Sensitive quantification of sulfur compounds in wine by headspace solid-phase microextraction technique. J. Chromatogr. A 1080, 2005, 177-185. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Vanderhaegen, B., Neven, H., Verachtert, H., Derdelinckx, G.: The chemistry of beer aging - a critical review. Food Chem. 95, 2006, 357-381. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Vermeulen, C., Lejeune, I., Tran, T. T. H., Collin, S.: Occurrence of polyfunctional thiols in fresh lager beers. J. Agric. Food. Chem. 54, 2006, 5001-5068. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Pinho, O., Ferreira, I. M. P. L. V. O., Santos, L. H. M. L. M.: Method optimization by solid-phase microextraction in combination with gas chromatography with mass spectrometry for analysis of beer volatile fraction. J. Chromatogr. A 1121, 2006, 145-153. Přejít k původnímu zdroji...