Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2009; 55(1): 2-8 | DOI: 10.18832/kp2009001
Výběr kmene kvasnic pro výrobu piva je jedním z rozhodujících faktorů ovlivňujících technologii výroby a výsledný charakter hotového výrobku. Ve sbírkách kmenů pivovarských kvasinek je uchováváno velké množství kmenů, často pocházejících z dnes již neexistujících pivovarů. I přes tuto širokou paletu je v současné praxi využíváno jen několik málo kvasných kmenů, což může ve značné míře přispívat k postupné unifikaci senzorických vlastností piva. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský realizoval linku na propagaci a přípravu lisovaných kvasnic, které mají velmi dobrou trvanlivost. Na základě hodnocení průtokovou cytometrií je možno na tyto kvasnice poskytovat záruku až 3 týdny při teplotách skladování blízkých 0 °C. To umožňuje jejich distribuci i na velmi dlouhé vzdálenosti. Vhodný kmen kvasnic pro konkrétní podmínky pivovaru je možno vybrat ze sbírky uchovávané ve VÚPS, obsahující 130 kmenů s různými technologickými vlastnostmi.
Zveřejněno: 1. leden 2009