Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2009; 55(1): 16-20 | DOI: 10.18832/kp2009003
Článek předkládá rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě opakované rektifikace a rafinace lze vlastnosti lihu zlepšit pomocí adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí. Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Mimo to lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel nebo iontovýměnných procesů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.
Zveřejněno: 1. leden 2009