Kvasny Prum. 2009; 55(4): 100-105 | DOI: 10.18832/kp2009010

Chování toxických kovů v pivovarském procesu.Recenzovaný článek

Pavel ČEJKA, Josef DVOŘÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Tomáš HORÁK, Vladimír KELLNER
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Ošetření chmele vysokou dávkou pesticidů s obsahem Cu a Al se projeví ve velmi mírném zvýšení jejich obsahu v pivu (pouze o několik setin nebo tisícin mg/l). V poloprovozních podmínkách byla podrobně sledována distribuce vybraných toxických kovů (Cd, Pb, Ni, Cr, Hg, As a Se) do piva a odpadů (mláta, kalů a kvasnic). Kromě As, kterého přechází do piva asi polovina, z ostatních kovů přešel do piva jen nepatrný zlomek. V dalším poloprovozním pokusu byly do varní vody přidány příslušné toxické kovy v koncentracích 0,1-0,5 mg/l a bylo sledováno, jak se tento přebytek projeví v průběhu celého technologického procesu. Bylo zjištěno, že nejvíce kovů zůstalo v mlátě (hlavně Hg a Pb, nejméně v případě As), část kovů byla rovněž absorbována kvasnicemi (hlavně Ni, As, Se). Z přidaného množství nejvíce přešlo do piva As (asi dvě třetiny). Kromě As zůstal obsah i po takto vysokém přídavku toxických kovů do varní vody pod povolenou mezí.

Klíčová slova: kovy, suroviny, výroba piva, pivo, AAS

Zveřejněno: 1. duben 2009 

Reference

  1. Kieniger, H., Boeck, D.: Einige Spurenelemente in Malzen unterschliedlicher Herstellungsweise. Brauwissenschaft 32, 1979, 316-320.
  2. Schmidt. R., Anderreg, P., Brendl, M.: Environmental contamimamts in hops.Brauwelt Int. 24, 2004, 302-305.
  3. Kjer, I, Kastel, A., Meier-Ploeger, A., Wogtmann, H.: Hopfen und Gerste aus dem ökologischen Anbau. Brauwelt, 1994, 462-468.
  4. Leubolt, R., Urban, A., Berchtold, M., Peter, M., Püspöck, J.: Schwermetalle in Brauprozess. Teil I. Mitt. Öster. Getränke Int. 45, 1991, 133-139.
  5. Leubolt, R., Urban, A., Berchtold, M., Peter, M., Püspöck, J.: Schwermetalle in Brauprozess. Teil II. Mitt. Öster. Getränke Int. 46, 1992, 80-83.
  6. Donhauser, S., Jacob, F.: Why is beer regarded as one of the purest foofdstuff? Brauwelt Int. 9, 1989, 259-270.
  7. Donhauser, S., Wagner, D., Jakob, F.: Kritische Spurenelemente in der Brauereitechnologie. Teil I. Monatsschr. Brauwiss. 40, 1987, 247-256.
  8. Čejka, P.: Význam kovových iontů v pivovarsko-sladařském procesu.Kandidátská disertační práce, MBÚ ČSAV, 1987.
  9. Mäder, C., Sommer, G., Thurl, S.: Veränderung der Gehalte der Spurenelemente Blei, Kadmium, Kupfer und Zink während der Bierherstellung. Monatsschr. Brauwiss. 50, 1997, 138-141.
  10. Thalacker, R., Lich, A., Stalz, A.,Taschan, H.: Cadmium content of beer and its evaluation. Brauwelt Int. 17, 1997, 328-331.
  11. Sharp, R., Williams, D.R.: Content, chemical specification and significance of aluminium in beer. J. Am. Soc. Brew. Chem. 53, 1995, 85-92. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Kellner, V., Čejka, P., Frantík, F.: Problematika kovů v nápojích - Be, Cr, Ni, Sr. Kvasny Prum. 29, 1983, 145-147. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Kellner, V., Čejka, P., Frantík, F.: Problematika kovů v nápojích - Al, As, Cd, Pb. Kvasny Prum. 30, 1984, 121-123. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Dostálek, P. et al.: Pivo jako nápoj s nejnižším obsahem těžkých kovů. Kvasny Prum. 47, 2001, 327-330.
  15. Donhauser, S., Wagner, D., Jakob, F.: Kritische Spurenelemente in der Brauereitechnologie.Teil II. Monatsschr. Brauwiss. 40, 1987, 328-33.
  16. Matusiewitz H., Mikolajczak, M.: Determination of As, Sb, Se, Sn and Hg in beer and wort by direct hydride generation sample introduction - electrothermal AAS. J. Anal. At. Spectrom. 16, 2001, 652-657. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Wyrzykowska, B., Szymczyk, K., Ichichashi, H., Falandysz, J., Skwarzec, B., Yamasaki, S.: Application of ICP Sector field MS and Principal component analysis for studying interdependences among 23 trace elements in Polish beers. J. Agric. Food Chem. 49, 2001, 3425-3431. Přejít k původnímu zdroji...