Kvasny Prum. 2009; 55(5): 122-126 | DOI: 10.18832/kp2009012

Vliv exogenních faktorů při sladování ječmene na kvalitu sladu.Recenzovaný článek

Josef PROKEŠ, Helena FIŠEROVÁ, Alena HELÁNOVÁ, Jiří HARTMANN
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 MZLU v Brně
3 UKZÚZ Brno, odbor odrůdového zkušebnictví

Cílem práce bylo ověřit vliv technologií máčení, obsahu vody a délky klíčení na jakost sladu při současně prováděných změnách složení mezizrnného plynu. Cíleně prováděné změny simulují možné technologie sladování. Tak mohla být použita technologie humnového sladování s minimalizací větrání a výměny mezizrnného plynu. Dále byla použita technologie klíčení v upraveném plynném složení (ve smyslu změn koncentrace ethylenu) až k technologii nepřetržitého větrání během klíčení ječmene. Prokázalo se, že úpravou složení mezizrnného plynu lze ovlivnit jakost sladu. Nízké koncentrace přídavku ethylenu příznivě ovlivnily hodnoty relativního extraktu při 45 °C. Dále složení mezizrnného plynu ovlivnilo homogenitu a modifikaci sladu.

Klíčová slova: ječmen, slad, sladování, exogenní faktory

Zveřejněno: 1. květen 2009 

Reference

  1. Fišerová, H., Hartmann, J., Prokeš, J., Helánová, A.: Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu. Kvasny Prum. 53, 2007, 308-309.
  2. Prokeš, J., Fišerová, H., Helánová, A., Hartmann, J.:Význam oxidu uhličitého a ethylenu v procesu sladování. Kvasny Prum. 52, 2006, 349-352. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Prokeš, J., Fišerová, H., Helánová, A., Hartmann, J.: Effect of Interactions Existing between Barley Dormancy and Exogenous Conditions of Germination on Some Selected Parameters of Malt Quality. Abstract - in press, 32nd EBC Congress, Hamburg, May 2009.