Kvasny Prum. 2009; 55(6): 158-162 | DOI: 10.18832/kp2009016

Posklizňové dozrávání vybraných odrůd jarního ječmene v roce 2008.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Brno

Období posklizňového dozrávání bylo v roce 2008 krátké a v podstatě se neodrazilo na úrovni energie klíčení. Mezi odrůdami existují značné rozdíly v intenzitě klíčení charakterizované rychlostí a indexem klíčení. Devět týdnů po dosažení plné zralosti vykazovaly odrůdy Spilka, Diplom, Aktiv, Radegast, Westminster, Jersey, Bojos, Prestige, Xanadu, Blaník a Acrobat velice intenzivní klíčení. Opakem byly odrůdy Calgary, Aksamit, Marthe a Publican. Proměnlivost všech tří sledovaných znaků byla ovlivněna výrazným způsobem lokalitou.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, posklizňové dozrávání, klíčení

Zveřejněno: 1. červen 2009 

Reference

  1. Bewley, J. D., Black, M.: Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. Vol. 2 Viability. Dormancy and Environmental Control. Springer - Verlag, Berlin, 375 pp, 1982. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Benech-Arnold, R. L.: Bases of pre-harvest sprouting resistance in barley: Physiology, molecular biology and environmental control of dormancy in barley grain. In: Barley science. Recent advances from molecular biology to agronomy of yield and quality. Food Product Press. New York, 2002.
  3. Basařová, G. (ed.): Pivovarsko-Sladařská analytika 1. Merkanta, Praha 1992.
  4. Psota, V., Šusta, J., Kosař, K.: Homogenita a modifikace sladu II. Klíčení zrna, chuť piva. Kvasny Prum. 44, 1998, 126-129. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Psota, V., Šebánek, J.: Role fytohormonů v klíčení a sladování. Studijní Informace. Mimo řady, ÚZPI, Praha, 1999.
  6. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  7. Kastner, J.: Zpracování sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/15. VÚPS Brno, 1976.
  8. Kastner, J.: Zpracování ječmenů a sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/2, VÚPS Brno, 1977.
  9. Kastner, J.: Vliv odrůdy na délku posklizňového dozrávání se zvláštním zřetelem na výhledové odrůdy.Urychlení posklizňového dozrávání ječmenů. Dílčí zpráva 3b/2, VÚPS Brno, 1979.
  10. Cochrane, M. P.: Effects of temperature during grain development on the germinability of barley grains. Aspects Appl. Biol. 36, 1993, 103-113.
  11. Prokeš, J., Helánová, A.: Jakost sladovnického ječmene sklizně v Česku. Kvasny Prum. 55, 2009, 2-8. Přejít k původnímu zdroji...