Kvasny Prum. 2009; 55(7-8): 170-176 | DOI: 10.18832/kp2009017

Harmonie - česká aromatická odrůda chmele.Recenzovaný článek

Karel KROFTA, Vladimír NESVADBA, Alexandr MIKYŠKA, Danuša HAŠKOVÁ
1 Chmelařský institut s.r.o., Žatec
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a. s.

Odrůda Harmonie byla registrována v roce 2004. Jedná se o vícenásobný hybrid, v jehož původu figurují odrůdy Žatecký poloraný červeňák (55 %), Premiant (31 %), Northern Brewer (12 %) a Fuggle (2 %). Odrůda je charakteristická červenou barvou révy a válcovitým habitem. Výnos se pohybuje v rozmezí 2,0 až 2,5 t/ha. Je středně odolná vůči houbovým chorobám, peronospoře chmelové a padlí chmelovému (Pseudoperonospora humuli, Sphaerotheca humuli). Skladbou chmelových pryskyřic, zejména vyrovnaným obsahem α- a β-kyselin, se odrůda Harmonie řadí mezi hybridní aromatické chmele. Obsah α-kyselin se pohybuje v intervalu 4 až 8 % hm., při zastoupení kohumulonu v intervalu 19-22 % rel. Obsah celkových pryskyřic činí 22-26 % hm. Hmotnost chmelových silic v rozmezí 1,0 až 2,0 % je obdobná jako u ostatních českých hybridních odrůd chmele. Složení silic je typické absencí β-farnesenu a přítomností vysokého množství α- a β-selinenů (10 až 19 % rel.). Obsah chmelových polyfenolů v rozmezí 2,7 až 3,5 % hm. je prakticky na stejné úrovni jako u odrůd Sládek, Premiant a Agnus. Obsah xanthohumolu je 0,4 až 0,7 % hm. Pivovarské testy odrůdy Harmonie provedené ve čtvrtprovozním a poloprovozním měřítku prokázaly, že odrůda Harmonie je se značnou pravděpodobností odrůdou vhodnou pro výrobu "Českého piva". Doporučení bude učiněno po vyhodnocení dalších pivovarských testů v roce 2009. Pivovarským využitím se Harmonie řadí mezi odrůdy Sládek a Premiant. Vysoký obsah β-kyselin dodává pivům příjemný charakter hořkosti srovnatelný s odrůdou Sládek.

Klíčová slova: chmel, pivo, šlechtění chmele, chmelové pryskyřice, α-kyseliny, chmelové silice

Zveřejněno: 1. červenec 2009 

Reference

  1. Krofta, K.: Obsah a složení chmelových pryskyřic žateckých chmelů z pohledu jejich pivovarské hodnoty. Disertační práce, VŠCHT v Praze, 2002.
  2. Krofta, K., Nesvadba, V.: Agnus - první česká vysokoobsažná odrůda chmele. Kvasny Prum. 48, 2002, 239-244. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Barborka, V. : Odrůdová skladba chmele, Chmelařská ročenka 2009, VÚPS, Praha, 2008, 176-177.
  4. Mikyška, A., Jurková, M.: Pivovarská kvalita a sortimentní spotřeba chmele v České republice. Sborník plných textů a prezentací XVIII. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu, Plzeň, 11.-12. 6. 2008.
  5. Úřední věstník EU, C016, 23/01/2008, s. 0014-0022.
  6. Analytica EBC, 5th edition, European Brewery Convention, CarlHans Verlag, Nürenberg, 1998.
  7. Analytica ASBC, 8th edition, American Society of Brewing Chemists, St. Paul, 1992.
  8. Basařová, G. et al: Pivovarsko-sladařská analytika, Merkanta, Praha, 1994.
  9. Ushida, M., Suga, S., Ono, M.: Improvement of oxidative flavor stability of beer - Rapid prediction method for beer flavor stability by electron spin resonance spectroscopy.J.Am.Soc.Brew.Chem. 54, 1996, s. 205-211. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Mikyška, A., Krofta, K., Hašková, D.:Evaluation of antioxidant properties of hop and hop products. Kvasny Prum. 52, 2006, 214-225. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Moderní metody hodnocení výsledků senzorické analýzy. Kvasny Prum. 48, 2002, 114-119. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Pokorný, J.: Metody senzorické analýzy potravin. ÚZPI, Praha, 1993, 161.
  13. Nesvadba, V., Krofta, K.: Atlas českých odrůd chmele. Chmelařský institut Žatec, 2007, ISBN 978-80-86836-15-7.
  14. Krofta, K., Mikyška, A., Hašková, D.: Antioxidant characteristics of hops and hop products. J. Inst. Brew. 114, 2008, 160-166. Přejít k původnímu zdroji...
  15. McMurrough, I., Madigan, G., Kelly, R. J.: The role of flavanoids in beer stability. J. Am. Soc. Brew. Chem. 54, 1996, 141-148. Přejít k původnímu zdroji...