Kvasny Prum. 2009; 55(11-12): 310-314 | DOI: 10.18832/kp2009025

Stanovení methioninu ve sladu.Recenzovaný článek

Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno

Těkavé sirné látky mají nezanedbatelnou roli v senzorické jakosti piva. Jejich prekursory jsou sirné aminokyseliny a hlavně sirná aminokyselina methionin. Byl sledován obsah methioninu ve sladech vyrobených ze šesti odrůd ječmene (Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Tolar a Xanadu) ze dvou lokalit (Branišovice, Hrubčice). Dále byl sledován obsah methioninu v závislosti na teplotě hvozdění (pražení). Byla optimalizována metoda stanovení methioninu ve sladu pomocí plynové chromatografie se selektivním plamenofotometrickým detektorem. Při validaci metody se dosáhlo těchto parametrů LOQ 1,6, R2 0,99974, RSD 15 %.

Klíčová slova: methionin, GC/FPD, derivatizace, slad

Zveřejněno: 1. listopad 2009 

Reference

  1. Perpete, P., Gijs, L., Collin, S.: Methionine: A key amino acid for flavour biosynthesis in beer. Brewing Yeast Fermentation Performance (2nd Edition), K. Smart ed., Blackwell Science Ltd, 2003, ISBN0-632-06498-6, 206-212. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Gijes, L.,Veermeulen, C., Collin, S.: Výskyt a vznik sirných aromat v pivu. Cerevisia, 1, 2003.
  3. Hušek, P.: Chloroformates in gas chromatography as general purpose derivatizing agents. J. Chromatogr. B, 717, 1998, 57-91. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Hušek, P., Matucha, P., Vránová, A., Šimek, P.: Simple plasma work-up for fast chromatographic analysis of homocysteine, cysteine, methionine and aromatic amino acids. J. Chromatogr. B, 789, 2003, 311-322. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Myung, S., Kim, M., Min, H., Yoo, E., Kim K.: Determination of homocysteine and its related compounds by SPME/ GC/ MSD. J. Chromatogr. B, 727, 1999, 1-8. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Barek, J. a kol.: Metrologická terminologie v chemii. Chem. Listy 94, 2000, 439-444.
  7. Spektroskopická společnost Jana Marka Marci: Nejistota a nezávaznost výsledků spektroskopických metod, 2001, ISBN 807080-447-5.
  8. Alix, J. H.: Molecular aspect of the in vivo and in vitro effects of ethionine, an analog of methionin. Microbiological reviews, 46, 1982, 281-295. Přejít k původnímu zdroji...