Kvasny Prum. 2009; 55(11-12): 320-325 | DOI: 10.18832/kp2009027

Kvalita zrna ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2008.Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno

Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 24 zkušebních stanic a dvou odrůd ječmene ozimého ze 13 zkušebních stanic byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Příznivý průběh počasí v roce 2008 pozitivně ovlivnil obsah dusíkatých látek (11,9 % a 11,4 %) a škrobu (64,4 % a 63,6 %) v obilkách ječmene jarního i ozimého. Výskyt porostlých zrn byl minimální a množství poškozených zrn bylo nižší. Zrno sklizené v roce 2008 bylo větší a velikostně vyrovnanější. Podíl zrna nad sítem 2,5 mm byl v průměru 88,3 % u ječmene jarního a 87,8 % u ječmene ozimého. Rok 2008 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, zrno, kvalita

Zveřejněno: 1. listopad 2009 

Reference

  1. ČSN 46 1100-5 Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha: Český normalizační institut, 2006-01-01.
  2. Pitz, W. J.: Rapid and Objektive Methods for the Estimation of Pregermination and Viability in Barley. J. Am. Soc. Brew. Chem. 49, 1991, 119-127. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Prokeš, J., Helánová, A.: Quality of brewing barley from 2008 crop in the Czech Republic. Kvasny Prum. 55, 2009, 9-15. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Psota, V., Horáková, Vl., Svorad, M.: Quality of Barley Grain in the Testing Localities of the Czech Republic and Slovak Republic, Harvest 2007. Kvasny Prum. 54, 2008, 41-42. Přejít k původnímu zdroji...