Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2010; 56(2): 88-92 | DOI: 10.18832/kp2010011
Byla stanovena antioxidační aktivita vitamínu E a obsah jeho jednotlivých izomerů tokoferolů a tokotrienolů v souboru 12 odrůd/linií zrna ječmene jarního. Pokus, z něhož byly odebírány vzorky zrna k analýzám, probíhal na dvou stanovištích - v Žabčicích a v Kroměříži v letech 2005 a 2007-2008. Sledován byl také vliv způsobu ošetření porostu (s aplikací pesticidů a bez aplikace pesticidů) na stanovišti Žabčice. Pokusy na stanovišti Kroměříž probíhaly bez chemické aplikace, tj. bez použití pesticidů. Byl zjištěn statisticky průkazný vliv odrůd/linií, ročníku a způsobu ošetření na aktivitu vitamínu E. Bezpluchá linie KM 1057 (15,71 mg.kg-1) měla průkazně vyšší aktivitu vitamínu E oproti celému souboru (10,23-13,74 mg.kg-1) neošetřených variant pěstování. Odrůdy Prestige, Merlin, Sebastian a Amulet (13,42-13,74 mg.kg-1) měly také vysokou aktivitu vitamínu E a významně se nelišily od sladovnické odrůdy Malz (13,20 mg.kg-1) doporučené pro výrobu Českého piva.
Vloženo: 30. říjen 2009; Přijato: 7. leden 2010; Zveřejněno: 1. únor 2010