Kvasny Prum. 2010; 56(2): 88-92 | DOI: 10.18832/kp2010011

Variabilita aktivity vitamínu E a jeho izomerů v zrnu ječmene.Recenzovaný článek

Natálie BŘEZINOVÁ BELCREDI, Jaroslava EHRENBERGEROVÁ, Karolína BENEŠOVÁ, Kateřina VACULOVÁ
1 Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno
3 Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 767 01 Kroměříž

Byla stanovena antioxidační aktivita vitamínu E a obsah jeho jednotlivých izomerů tokoferolů a tokotrienolů v souboru 12 odrůd/linií zrna ječmene jarního. Pokus, z něhož byly odebírány vzorky zrna k analýzám, probíhal na dvou stanovištích - v Žabčicích a v Kroměříži v letech 2005 a 2007-2008. Sledován byl také vliv způsobu ošetření porostu (s aplikací pesticidů a bez aplikace pesticidů) na stanovišti Žabčice. Pokusy na stanovišti Kroměříž probíhaly bez chemické aplikace, tj. bez použití pesticidů. Byl zjištěn statisticky průkazný vliv odrůd/linií, ročníku a způsobu ošetření na aktivitu vitamínu E. Bezpluchá linie KM 1057 (15,71 mg.kg-1) měla průkazně vyšší aktivitu vitamínu E oproti celému souboru (10,23-13,74 mg.kg-1) neošetřených variant pěstování. Odrůdy Prestige, Merlin, Sebastian a Amulet (13,42-13,74 mg.kg-1) měly také vysokou aktivitu vitamínu E a významně se nelišily od sladovnické odrůdy Malz (13,20 mg.kg-1) doporučené pro výrobu Českého piva.

Klíčová slova: odrůdy, vitamín E, tokoferoly, tokotrienoly, lokality, ošetření porostu

Vloženo: 30. říjen 2009; Přijato: 7. leden 2010; Zveřejněno: 1. únor 2010 

Reference

  1. Lachman, J.: Obilniny - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě. Úroda 8, 2003, 20-23.
  2. Holeček, V.: Volné Radikály, Antioxidanty a Jak Dále? Klin. Biochem. Metab. 14, 2006, 140-145.
  3. Pruthi, S., Allison, T. G., Hensrud, D. D.: Vitamin E Supplementation in the Prevention of Coronary Heart Disease. Mayo Clin. Proc. 76, 2001, 1131-1136. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Emmert D. H., Kirchner J. T.: The Role of Vitamin E in the Prevention of Heart Disease. Arch Fam Med. 8, 1999, 537-542. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Nesaretnam, K., Yew, W. W., Wahid, M. B.: Tocotrienols and Cancer: Beyond Antioxidant Activity. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 109, 2007, 445-452. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Cavallero, A., Gianinetti, A., Finocchiaro, F., Delogu, G., Stanca, A. M.: Tocols in Hull-less and Hulled Barley Genotypes Grown in Contrasting Environments. J. Cereal Sci. 39, 2004, 175-200. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Ehrenbergerová, J., Belcrediová, N., Prýma, J., Vaculová, K., Newman, C. W.: Effect of Cultivar, Year Grown, and Cropping System on the Content of Tocopherols and Tocotrienols in Grains of Hulled and Hulless Barley. Plant Food Hum. Nutr. 61, 2006, 145-150. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Peterson, D. M.: Barley tocols: Effects of Milling, Malting, and Mashing. Cereal Chem. 72, 1994, 42-44.
  9. Panfili, G., Fratianni, A., di Criscio, T., Marconi, E.: Tocol and bglucan Levels in Barely Varieties and in Pearling By-roducts. Food Chem. 107, 2008, 84-91. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Andersson, A. A. M., Lampi, A. M., Nystrom, L., Piironen, V., Li, L., Ward, J. L., Gebruers, K., Courtin, C. M., Delcour, J. A., Boros, D., Fras, A., Dynkowska, W., Rakszegi, M., Bedo, Z., Shewry, P. R., Åman, P.: Phytochemical and Dietary Fiber Components in Barley Varieties in the HEALTHGRAIN Diversity Screen. J. Agric. Food Chem. 56, 2008, 9767-9776. Přejít k původnímu zdroji...
  11. McLaughlin P. J., Weihrauch J. L.: Vitamin E content of foods. J Am Diet Assoc. 75, 1979, 647-65. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Holasová, M., Velíšek, J., Davídek, J.: Cereals Grains - the Sources of Tocopherols and Tocotrienols. In Vaculová, K., Ehrenbergerová, J. Proceedings of the International conference Cereal for human health and preventive nutrition, Brno, Czech Republic, 7.-11. 7. 1998, p. 185-187.
  13. Prýma, J., Havlová, P., Šusta, J., Mikulíková, R., Ehrenbergerová, J., Němejc, R.: Zdravotně nezávadné látky v ječmeni a v pivu. Kvasny Prum. 46, 2000, 350-353. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Březinová Belcredi, N., Marková, J., Ehrenbergerová, J., Prýma, J., Vaculová, K., Lancová, K., Hajšlová, J.: Antioxidants and mycotoxins in barley grain. In UGARČIČ-HARDI, Ž. Proceedings of 4th International Congress FLOUR - BREAD'07 and 6th Croatian Congress of Cereal Technologists. J.J. Strossmayer University of Osijek, Croatia: Faculty of Food Technology, 2008, p. 248-253.
  15. Peterson, D. M., Qureshi, A. A.: Genotype and Environment Effects on Tocols of Barley and Oats. Cereal Chem. 70, 1993, 157-162.