Kvasny Prum. 2010; 56(2): 93-99 | DOI: 10.18832/kp2010012

Změny kvality sladu v průběhu posklizňového dozrávání ječmene.Recenzovaný článek

Helena FIŠEROVÁ, Josef PROKEŠ, Alena HELÁNOVÁ, Jiří HARTMANN
1 Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
3 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno, odbor odrůdového zkušebnictví

Jarní ječmeny nejsou schopny v období krátce po sklizni poskytnout kvalitní slad. Důvodem je vstup obilek do dormance, kdy obilky špatně a nevyrovnaně klíčí. Proto byl sledován průběh dormance ve vztahu ke kvalitativním parametrům vyrobeného sladu a fyziologickému stavu obilek v termínech ihned po sklizni, tří a šesti týdnů po sklizni. U šesti odrůd sladovnického ječmene (Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Sebastian a Tolar) byla stanovena produkce ethylenu, ethanu, oxidu uhličitého a spotřeby kyslíku při výrobě sladu. U vyrobeného sladu byla stanovena aktivita α-amylasy, obsah β-glukanů, homogenita sladu, modifikace sladu a výtěžnost sladování. Pomocí statistické krokové regrese byly zjištěny průkazné závislosti mezi produkcí ethylenu a výtěžností sladování. Produkce ethylenu v průběhu máčení a klíčení ječmene je závislá na obsahu β-glukanů, na homogenitě a modifikaci sladu. Při zahájení klíčení je produkce ethylenu vysoce průkazným ukazatelem aktivity α-amylasy. Produkce oxidu uhličitého je v přímém souladu s ukazatelem homogenity a modifikace sladu. Množství spotřebovaného kyslíku již po první namáčce ječmene ukazuje na výtěžnost sladování (nepřímá závislost) a budoucí modifikaci sladu.

Klíčová slova: jarní ječmen, slad, kvalita, posklizňové dozrávání

Vloženo: 8. prosinec 2009; Přijato: 6. leden 2010; Zveřejněno: 1. únor 2010 

Reference

  1. Fišerová, H., Hradilík, J., Procházka, S., Klemš, M., Ráčilová, A.: Formation of ethylene, ethane and abscisic acid content in relation to dormancy of spring barley /Hordeum vulgare L./ kernels. Rostlinná výroba 42, 1996, 245-248.
  2. Psota, V., Šebánek, J.: Role fytohormonů v klíčení a sladování. Studijní Informace. Mimo řady, ÚZPI, Praha, 1999.
  3. Guayano, N. A., Benech-Arnold, R. L.: The effect of water and nitrogen availability dutiny braun filling on the Tininy of dormancy release in maltány barely crops. Euphytica 168, 2009, 291-301, 21. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Jacobsen, E. E., Miller, B., Munck, L., Woods, J. L.: Drtiny, heating and thein effects on dormancy break and germination rate decline. Stored Maltány barely, Reims, France, 2001, 31-47.
  5. Woods, J. L., McCallum, D. J., Rondon, E. J.: Modelling germination changes dutiny the storage of maltány barely: dormancy and viability. Stored maltány barely. Reims, France, 2001.
  6. Riely, C. A., et al.: Ethane evolution: a new index of lipid peroxidation. Science 183, 1974, 208-210. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Celikel, F. G., Vandoorn, W. G.: Solute leakege, lipid peroxidation and protein degradation during the senescence of Iris tepals. Physiologia Plantarum 94, 1995, 515- 21. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Chrominski, A., et al.: Ethylene and ethane production in response to salinity stress. Plant. Cell and Environment 9, 1986, 687-691. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Fišerová, H., Kula, E., Klemš, M., Reinöhl, V.: Phytohormones as indicators of the degree of damage in birch (Betula pendula). Biol., Bratislava 56, 2001, 405-409.
  10. Fišerová, H., Mikušová, Z., Klemš, M.: Estimation of ethylene production and 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid content in plants by means. Plant, Soil and Environment : Rostlinná výroba 54, 2008, 55-60. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Prokeš, J., Fišerová, H., Helánová, A., Hartmann, J.: Význam oxidu uhličitého a ethylenu v procesu sladování. Kvasny Prum. 52, 2006, 349-352. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Beltrano, J., Carbone, A., Montaldi, E. R., Guiamet, J. J.: Ethylene as promoter of wheat grain maturation and ear senescence. Plant Growth Regulation 15,1994, 107-112. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Hradilík, J., Psota, V., Fišerová, H., Hudeová, M., Klemš, M., Reinohl, V.: Dormancy and post-harvest maturation of malt barley (Hordeum vulgare L.). Rostlinná výroba 46, 2000, 261-268.
  14. Prokeš, J., Fišerová, H., Helánová, A., Hartmann, J.: Effect of exogenous factors on malt quality. Kvasny Prum. 55, 2009, 122-126. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Fišerová, H., Hartmann, J., Prokeš, J., Helánová, A.: Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu. Kvasny Prum. 53, 2007, 308-309.