Kvasny Prum. 2010; 56(2): 100-104 | DOI: 10.18832/kp2010013

Kvasinky a stres: z laboratorních podmínek do pivovaru.Recenzovaný článek

Karel SIGLER, Dagmar MATOULKOVÁ, Gabriel PETR, Miroslav DIENSTBIER, Dana GÁŠKOVÁ
1 Mikrobiologický ústav AVČR, v.v.i.
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.
3 Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta

Náš výzkum je zaměřený na různé typy technologických stresů (oxidativní, osmotický a chemický stres vyvolaný xenobiotiky) a účinnost procesů, kterými se kvasničné buňky mohou před nimi chránit. Stresové faktory mohou ovlivnit buněčné metabolické procesy, ener - getiku, a strukturu a funkce buněčných membrán pivovarských kvasinek. Účinky stresů a odpovědi kvasinek na tyto stresy mohou mít velký vliv na technologické procesy a kvalitu hotového výrobku. Naše studie byly prováděny s laboratorními i průmyslovými kmeny pivovarských kvasinek. U laboratorních kmenů lze jednotlivé typy odpovědí na stresy snadno interpretovat a vytvořit vhodný model pro procesy pozorované u produkčních kmenů pivovarských kvasinek. Pokusy s průmyslovými kmeny byly prováděny v laboratorních (kvasné testy) a v reálných provozních pivovarských podmínkách, které přímo poukazují na problémy způsobené moderní pivovarskou technologií.

Klíčová slova: kvasnice, pivovarský provoz, stres, vitalita, acidifikační síla, výroba piva

Vloženo: 2. listopad 2009; Přijato: 25. listopad 2009; Zveřejněno: 1. únor 2010 

Reference

  1. Krasowska, A., Piasecki, A., Murzyn, A., Sigler, K.: Assaying the antioxidant and radical scavenging properties of aliphatic monoand di-N-oxides in a test with SOD-deficient yeast and by a chemiluminescence test. Folia Microbiol. 52, 2007, 45-51. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Krasowska, A., Sigler, K.: Cell-protective and antioxidant activity of two groups of synthetic amphiphilic antioxidants - phenolics and amine N-oxides: a review. Folia Microbiol. 52, 2007, 585-592. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Dziadkowiec, D., Krasowska, A., Liebner, A., Sigler, K.: Protective role of mitochondrial superoxide dismutase against high osmolarity, heat and metalloid stress in S. cerevisiae. Folia Microbiol. 52, 2007, 120-126. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Stadler, N., Höfer, M., Sigler, K.: Mechanisms of Saccharomyces cerevisiae H+-ATPase inactivation by Fe2+, H2O2 and Fenton reagents. Free Radical Res. 35, 2001, 643-653. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Stadler, N., Váchová, L., Höfer, M., Sigler, K.: Role of strategic cysteine residues in oxidative damage to the yeast plasma membrane H+-ATPase caused by Fe- and Cu-containing Fenton reagents. Folia Microbiol. 48, 2003, 589-596. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Holoubek, A., Večeř, J., Opekarová, M., Sigler, K.: Ratiometric fluorescence measurements of membrane potential generated by yeast plasma membrane H+-ATPase reconstituted into vesicles. Biochim. Biophys. Acta 1609, 2003, 71-79. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Holoubek, A., Večeř, J., Sigler, K.: Monitoring of the proton electrochemical gradient in reconstituted vesicles: Quantitative measurements of both transmembrane potential and intravesicular pH by ratiometric fluorescent probes. J. Fluoresc. 17, 2007, 201-213. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Krasowska, A., Chmielewska, L., Adamski, R., Luczynski, J., Witek, S., Sigler, K.: Antifungal effects of new lysosomotropic agents on yeast and yeast-like cells. Cell Mol. Biol. Lett. 9, 2004, 675-683.
  9. Gášková, D., Čadek, R., Chaloupka, R., Vacata, V., Gebel, J., Sigler, K.: Monitoring the kinetics and performance of yeast membrane ABC transporters by diS-C3(3) fluorescence. Int. J. Biochem. Cell Biol. 34, 2002, 931-937. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Čadek, R., Chládková, K., Sigler, K., Gášková, D.: Impact of the growth phase on membrane potential and activity of MDR-pumps of S. cerevisiae: effect of pump overproduction and carbon source. Biochim. Biophys. Acta 1665, 2004, 111-117. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Maláč, J., Sigler, K., Gášková, D.: Glucose-induced MDR pump resynthesis in respiring yeast cells depends on nutrient level. Biochem. Biophys. Res. Commun. 337, 2005, 138-141. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Maláč, J., Urbánková, E., Sigler, K., Gášková, D.: Activity of yeast multidrug resistance pumps during growth is controlled by the carbon source and the composition of growth-depleted medium: diS-C3(3) fluorescence assay. Int. J. Biochem. Cell Biol. 37, 2005, 2536-2543. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Hendrych, T., Kodedová, M., Sigler, K., Gášková, D.: Characterization of the kinetics and mechanisms of inhibition of drugs interacting with the S. cerevisiae multidrug resistance pumps Pdr5p and Snq2p. BBA Biomembranes 1788, 2009, 717-723. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Řezanka, T., Sigler, K.: Odd-numbered very long chain fatty acids in the microbial, plant and animal kingdoms. Progr. Lipid Res. 48, 2009, 206-238. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Opekarová, M., Sigler, K.: Acidification power: Indicator of metabolic activity and autolytic changes in Saccharomyces cerevisiae. Folia Microbiol. 27, 1982, 395-403. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Sigler, K., Höfer, M.: Mechanisms of acid extrusion in yeast. Biochim. Biophys. Acta 1071, 1991, 375-391. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Sigler, K., Höfer, M.: Biotechnological aspects of membrane function. Critical Reviews in Biotechnology 17, 1997, 69-86. CRC Press, Boca Raton. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Sigler, K., Hollerová, I., Šrogl, J., Kadlecová, J.: Vitalita a viabilita násadních kvasnic: metody posuzování a vliv buněčných systémů pro stresovou resistenci. Kvasny Prum. 51, 2005, 3-7. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Sigler, K., Mikyška, A., Kosař, K., Gabriel, P., Dienstbier, M.: Factors affecting the outcome of the acidification power test as a measure of yeast quality: critical reassessment. Folia Microbiol. 51, 2006, 525-534. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Gabriel, P., Dienstbier, M., Matoulková, D., Kosař, K., Sigler, K.: Optimized acidification power test of yeast vitality and its use in brewing practice. J. Inst. Brew. 114, 2008, 270-276. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Gabriel, P., Dienstbier, M., Sladky, P., Sigler, K.: A new method of optical detection of yeast acidification power. Folia Microbiol. 53, 2008, 527-533. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Sigler, K., Matoulková, D., Dienstbier, M., Gabriel, P.: Net effect of wort osmotic pressure on fermentation course, yeast vitality, beer flavor and haze. Appl. Microbiol. Biotechnol. 82, 2009, 1027-1035. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Šrogl, J., Matasová, L., Vernerová, H., Sigler, K.: Faktory ovlivňující aktivitu invertasy během kvašení, dokvašování a v hotovém pivu / Factors affecting invertase activity during beer brewing, secondary fermentation and in the finished product. Kvasny Prum. 53, 2007, 134-138. Přejít k původnímu zdroji...