Kvasny Prum. 2010; 56(2): 105-108 | DOI: 10.18832/kp2010014

Alergeny v pivu.Recenzovaný článek

Pavel DOSTÁLEK, Josef DVOŘÁK, Petr HULÍN
Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6

Byla provedena studie obsahu alergenů v pivu, která se zabývala oxidem siřičitým a lepkem. Oxid siřičitý byl stanoven pomocí chronopotenciometrie. V analyzovaných vzorcích piva nebyl žádný vzorek, ve kterém by byl obsah oxidu siřičitého větší než 20 mg/l a vzorky českých piv obsahovaly méně než 10 mg/l. Lepek byl stanoven pomocí imunochemických metod. Pro pivo a glukosové sirupy je vhodná metoda ELISA (kompetitivní) s použitou protilátkou R5, která je schopna zachytit i prolaminové nízkomolekulární štěpy. Hodnoty lepku v analyzovaných pivech jsou sice většinou nižší než navrhovaný legislativní limit, přesto vzhledem k maximálním denním doporučeným dávkám lepku v dietě není vhodné doporučovat pivo ke konzumaci pro celiaky.

Klíčová slova: ječmen, slad, pivo, oxid siřičitý, gluten, chronopotenciometrie, ELISA

Vloženo: 15. říjen 2009; Přijato: 14. listopad 2009; Zveřejněno: 1. únor 2010 

Reference

  1. Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council of 20 March 2000 relating to the labelling, presentation and advertising of foodstuffs: http://eur-lex.europa.eu/pri/en/oj/dat/2000/l_109/l_10920000506en00290042.pdf (staženo 13.2009).
  2. Directive 2003/89/EC of the European Parliament and of the Council of 10 November 2003: http://www.fsai.ie/uploadedFiles/Dir2003.89.pdf (staženo 13. 11. 2009).
  3. Vyhláška o způsobu označování potravin a tabákových výrobků - 113/2005 Sb. - ve znění pozdějších novel: http://www.epravo.cz/top/zakony/sbirka-zakonu/vyhlaska-ze-dne-4-brezna-2005-ozpusobu-oznacovani-potravin-a-tabakovych-vyrobku-14532.html (staženo 13. 11. 2009).
  4. Dvořák, J., Dostálek, P., Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Significance of SO2 in beer. Kvasny Prum. 52, 2006, 346-348. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Dvořák, J., Dostálek, P., Štěrba, K., Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Beinrohr, E.: Determination of total sulphur dioxide in beer samples by flow-through chronopotentiometry. J. Inst. Brew. 112, 2006, 308-313. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Dvořák, J., Dostálek, P., Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Significance of SO2 in beer. Part 2 methods for determination SO2 in beer. Kvasny Prum. 53, 2007, 338-343. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Dvořák, J., Dostálek, P., Kellner, V., Čejka, P., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Significance of SO2 in beer. Part 3. Factors which effect production of sulfur dioxide during brewing fermentation. Kvasny Prum. 54, 2008, 142-148. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 54/2004 Sb. v novelizovaném znění - Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití: http://www.szpi.gov.cz/doc/Detail.aspx?docid=1006190&docType=ART∋d=11307 (staženo 13. 11. 2009).
  9. Nařízení komise (ES) č. 41/2009 ze dne 20. ledna 2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:CS:PDF (staženo 13. 11. 2009).
  10. Dostálek, P., Hochel, I., Méndez, E., Hernando, A., Gabrovská, D.: Immunochemical determination of gluten in malts and beers. Food Addit. Contam. 23, 2006, 1074-1078. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Hulín, P., Dostálek, P., Hochel, I.: Determination of barley prolamins in beer and brewing materials. Kvasny Prum. 53, 2007, 273-276. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Hulín, P., Dostálek, P., Hochel, I.: Methods for determination of gluten proteins in foods. Chem. Listy 102, 2008, 327-337.
  13. Dostálek, P., Gabrovská, D., Rysová, J., Mena, M. C., Hernando, A., Méndez, E., Chmelík, J., Šalplachta, J.: Determination of gluten in glucose syrups. J. Food Compos. Anal. 22, 2009, 762-765. Přejít k původnímu zdroji...