Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 160-163 | DOI: 10.18832/kp2010022
Deset různých odrůd ječmene a jejich odpovídajících sladů bylo analyzováno na obsah monomerních a oligomerních flavan-3-olů metodou HPLC-UV-ESI-MS. Pro stanovení celkových flavan-3-olů byla použita vanilínová metoda, pro stanovení celkových polyfenolů metoda Folin-Ciocalteu a pro měření antioxidační kapacity byly aplikovány metody DPPH a FRP. Katechin a prodelfinidin B3 byly stanoveny jako hlavní monomerní a dimerní flavan-3-oly. Mimoto prodelfinidin B3 nejvíce přispívá k antioxidační kapacitě jak ječmene, tak i sladu. U stejných vzorků byly stanoveny jednotlivé frakce, a to volné, esterifikované a vázané polyfenoly. Největší podíl na obsahu celkových polyfenolů měla frakce vázaná. Katechin a kyselina ferulová, stanovené pomocí HPLC-DAD, byly nejvíce zastoupené fenolové sloučeniny jak ve volné, tak ve vázané formě. Antioxidační kapacita jednotlivých frakcí byla měřena metodou DPPH a FRP. Dále byla aplikována extrakce horkou vodou, abychom se co nejvíce přiblížili pivovarské technologii. Vzorky byly analyzovány z hlediska antioxidační kapacity a obsahu jednotlivých polyfenolů. Pro měření antioxidační kapacity byly porovnány následující metody DPPH, FRAP a ITT. Obsah celkových polyfenolů, měřený metodou Folin-Ciocalteu, byl pozitivně korelován se všemi použitými metodami pro měření anti - oxidační kapacity. Volné polyfenoly byly stanoveny metodou HPLC s elektrochemickou detekcí, z nichž nejdominantnější byla kyselina ferulová.
Vloženo: 19. prosinec 2009; Přijato: 2. únor 2010; Zveřejněno: 1. březen 2010