Kvasny Prum. 2010; 56(4): 188-194 | DOI: 10.18832/kp2010026

Pivovarská hodnota českých a moravských chmelů ze sklizně 2009.Recenzovaný článek

Alexandr MIKYŠKA, Jiří ČULÍK
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Bylo provedeno vyhodnocení obsahu α- a β-hořkých kyselin chmelů ve sklizni 2009 v České republice. Výsledky byly diskutovány v souvislosti s dlouhodobými trendy kvality sklizní českého chmele. Odběrní mapa zahrnula všechny tři pěstební oblasti - Žateckou (73,5 % ploch chmelnic v ČR), Úštěckou (12,6 %) a Tršickou oblast (13,9 %). Odrůda Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) byla pěstována na 4627 ha, dalšími významnými odrůdami byly Sládek (277 ha) a Premiant (293 ha). Chmele byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC) a všechny výsledky jsou vyjádřeny v % hm. v sušině. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy ŽPČ v České republice byla α = 3,9 % (Žatecká oblast 4,1 %, Úštěcká oblast 3,7 %, Tršická oblast 3,6 %), β = 4,9 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 0,2 % vyšší v porovnání s rokem 2008 a o 0,2 % vyšší v porovnání s průměrem za posledních 16 let. Obsah β-hořkých kyselin byl o 0,2 % vyšší v porovnání s rokem 2008. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy Sládek v ČR byla α = 7,8 %, β = 7,2 %. Hodnota α-hořkých kyselin je o 0,7 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let i rokem 2008. Hodnota hořkých kyselin odrůdy Premiant byla α = 11,0 %, β = 5,1 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 1,5 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let a o 0,8 % vyšší oproti roku 2008. Hodnota hořkých kyselin odrůdy Agnus byla α = 13,5 %, β = 6,6 %.

Klíčová slova: sklizeň chmele, žatecký chmel, hořké kyseliny

Vloženo: 9. leden 2010; Přijato: 20. únor 2010; Zveřejněno: 1. duben 2010 

Reference

  1. Mikyška, A.: Pivovarská kvalita a sortimentní spotřeba chmele v České republice. Sborník plných textů a prezentací XVIII. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu, Plzeň, 11. 6.-12. 6. 2008.
  2. Mikyška, A.: Sortimentní spotřeba chmele v tuzemských pivovarech. Pivovarský kalendář 2010, VÚPS, Praha, 2009, 82-86.
  3. Chráněné zeměpisné označení "České pivo" in : Ochrana označení České pivo v Evropské unii přijata. Kvasny Prum. 54, 2008, 348-351.
  4. Barborka, V.: České chmelařství v přehledech ÚKZÚZ. Chmelařská ročenka 2010, VÚPS, Praha, 2009, 164-194.
  5. Barborka, V.: Odrůdová skladba chmele. Chmelařská ročenka 2010, VÚPS, Praha, 2009, 195-196.
  6. URL: <http://www.czhops.cz/index.php/cs/chmel-v-cislech [citováno 8. 2. 2010].
  7. Analytica EBC, Hans Carl Getränke Fachverlag, Nürenberg, 1998, 7.7.
  8. Mikyška, A., Jurková, M., Poledníková, M.: Pivovarská hodnota českých a moravských chmelů ze sklizně 1999. Kvasny Prum. 45, 1999, 300-301.
  9. Čejka, P., Kellner, V., Čepička, J.: Mezilaboratorní zkoušení analýz chmele. Kvasny Prum. 44, 1998, 362-365. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Mikyška, A., Jurková, M.: Pivovarská hodnota českých a moravských chmelů ze sklizně 2008. Kvasny Prum. 55, 2009, 38-40. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Nesvadba, V., Krofta, K.: Atlas českých odrůd chmele. Chmelařský institut, Žatec 2007.