Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2010; 56(4): 188-194 | DOI: 10.18832/kp2010026
Bylo provedeno vyhodnocení obsahu α- a β-hořkých kyselin chmelů ve sklizni 2009 v České republice. Výsledky byly diskutovány v souvislosti s dlouhodobými trendy kvality sklizní českého chmele. Odběrní mapa zahrnula všechny tři pěstební oblasti - Žateckou (73,5 % ploch chmelnic v ČR), Úštěckou (12,6 %) a Tršickou oblast (13,9 %). Odrůda Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) byla pěstována na 4627 ha, dalšími významnými odrůdami byly Sládek (277 ha) a Premiant (293 ha). Chmele byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC) a všechny výsledky jsou vyjádřeny v % hm. v sušině. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy ŽPČ v České republice byla α = 3,9 % (Žatecká oblast 4,1 %, Úštěcká oblast 3,7 %, Tršická oblast 3,6 %), β = 4,9 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 0,2 % vyšší v porovnání s rokem 2008 a o 0,2 % vyšší v porovnání s průměrem za posledních 16 let. Obsah β-hořkých kyselin byl o 0,2 % vyšší v porovnání s rokem 2008. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy Sládek v ČR byla α = 7,8 %, β = 7,2 %. Hodnota α-hořkých kyselin je o 0,7 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let i rokem 2008. Hodnota hořkých kyselin odrůdy Premiant byla α = 11,0 %, β = 5,1 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 1,5 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let a o 0,8 % vyšší oproti roku 2008. Hodnota hořkých kyselin odrůdy Agnus byla α = 13,5 %, β = 6,6 %.
Vloženo: 9. leden 2010; Přijato: 20. únor 2010; Zveřejněno: 1. duben 2010