Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2010; 56(5): 240-246 | DOI: 10.18832/kp2010030
Průměrný obsah β-glukanů a arabinoxylanů v nesladovaném zrnu sledovaných starých odrůd byl na úrovni 5,1 % resp. 5,8 %. Aktivita lipoxygenasy byla vysoká (187 U/g pr.) a aktivita superoxiddismutasy se v průměru pohybovala okolo 93 U/g. Odrůdy byly hodnoceny z pohledu současných požadavků na sladovnickou kvalitu. Extrakt byl nízký (80,5 %), jen odrůdy Perun, Mars a Rubín by splnily současné požadavky. Kromě dříve uvedených odrůd měly ostatní odrůdy Kolbachovo číslo na úrovni 42 % a méně. Amylolytické rozluštění bylo v rozsahu 260-380 WK. Kvalita sladiny a cytolytického rozluštění byly nízké. Dosažitelný stupeň prokvašení se pohyboval v rozpětí 77,4-81,7 %. Obsah β-glukanů ve sladině byl vysoký (254-1089 mg/l). Barva sladiny byla v průměru okolo 2,7 j. EBC. Problém s čirostí sladiny měly pouze odrůdy Opavský Kneifl, Mars a Slovenský Dunajský trh. Požadavky na odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva by splnila pouze odrůda Slovenský 802.
Vloženo: 27. prosinec 2009; Přijato: 2. březen 2010; Zveřejněno: 1. květen 2010