Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2010; 56(5): 247-250 | DOI: 10.18832/kp2010031
©»avelová kyselina je obsaľena jako přirozená sloľka v pivovarských surovinách. Její největąí část je vázána ve formě rozpustných sodných a draselných solí, zatímco s vápenatými ionty tvoří nerozpustný ą»avelan vápenatý. ©»avelová kyselina přítomná v pivu můľe i v nízké koncentraci způsobit, zvláątě ve formě ą»avelanu vápenatého, přepěňování piva (gushing). Byl sledován obsah ą»avelanů v pěti odrůdách ječmene (Jersey, Prestige, Malz, Sebastian a Kompakt) a z nich vyrobených sladech ze sklizně 2007. Dále byl sledován vliv cílené kontaminace obilek ječmene mikromycetami rodu Fusarium a následného pouľití fungicidu. Byla optimalizována metoda stanove - ní kyseliny ą»avelové pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Validační parametry byly následující: LOD 1,0 mg.kg-1 , LOQ 3,7 mg.kg-1, R2 0,9990, RSD 0,7 %, výtěľnost 80 aľ 85 %.
Vloľeno: 9. prosinec 2009; Přijato: 5. leden 2010; Zveřejněno: 1. květen 2010