Kvasny Prum. 2010; 56(5): 247-250 | DOI: 10.18832/kp2010031

Stanovení obsahu ą»avelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC.Recenzovaný článek

Karolína BENE©OVÁ, Simona MACUCHOVÁ, Sylva BĚLÁKOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno

©»avelová kyselina je obsaľena jako přirozená sloľka v pivovarských surovinách. Její největąí část je vázána ve formě rozpustných sodných a draselných solí, zatímco s vápenatými ionty tvoří nerozpustný ą»avelan vápenatý. ©»avelová kyselina přítomná v pivu můľe i v nízké koncentraci způsobit, zvláątě ve formě ą»avelanu vápenatého, přepěňování piva (gushing). Byl sledován obsah ą»avelanů v pěti odrůdách ječmene (Jersey, Prestige, Malz, Sebastian a Kompakt) a z nich vyrobených sladech ze sklizně 2007. Dále byl sledován vliv cílené kontaminace obilek ječmene mikromycetami rodu Fusarium a následného pouľití fungicidu. Byla optimalizována metoda stanove - ní kyseliny ą»avelové pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Validační parametry byly následující: LOD 1,0 mg.kg-1 , LOQ 3,7 mg.kg-1, R2 0,9990, RSD 0,7 %, výtěľnost 80 aľ 85 %.

Klíčová slova: ą»avelová kyselina, ą»avelany, gushing, ječmen, slad, sladina, HPLC

Vloľeno: 9. prosinec 2009; Přijato: 5. leden 2010; Zveřejněno: 1. květen 2010 

Reference

  1. Chai, W., Liebman, M.: Oxalate content of legumes, nuts and grain-based flours. J. Food Comp. An. 18, 2005, 723-729. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Ritter, M. M. C., Savage, G. P.: Soluble and insoluble oxalate content of nuts. J. Food Comp. An. 20, 2007, 169-174. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Caliskan, M.: The Metabolism of Oxalic Acid. Turk. J. Zool. 24, 2000, 103-106.
  4. Garbe, L. A., Schwarz, P., Ehmer, A.: Chapter 6: Beer gushing. p. 185-212. In: Charles W., Bamforth, C., Russell, I., Stewart, G: (ed.): Beer. A Quality Perspective. Elsevier, 2009, ISBN: 978-012-669201-3. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Casey, G. P.: Primary versus secondary gushing and assay procedures used to assess malt/beer gushing potential. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 33 (4), 1996, 229-235.
  6. Havlová, P., ©usta, J.: Kvasny Prum. 43, 1997, 37-38.
  7. Psota, V., Horáková, V.: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2007. Kvasny Prum. 53, 2007, 168-173. Přejít k původnímu zdroji...
  8. European Brewery Convention.: Analytica EBC. Getränke-Fachverlag Hans Carl, Grundwerk 1998.
  9. Siener, R., Hönow, R., Voss, S., Seidler, A., Hesse, A.: Oxalate content of cereals and cereal products. J. Ag. Food Chem. 54, 2006, 3008-3011. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Narziss, L., Reichender, E., Iwan, H. J.: Possibilities of influencing the oxalate content of beer with special consideration of wheat malts and beers. Mschr. Brauwissenschaft 39, 1986, 4-11.