Kvasny Prum. 2010; 56(11-12): 423-427 | DOI: 10.18832/kp2010043

Vztah mezi obsahem škrobu v ječmeni a extraktem sladu.Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN, Josef PROKEŠ, Alena HELÁNOVÁ, Jiří HARTMANN
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, CZ-656 06 Brno

Při hodnocení byly použity vzorky ječmene ze sklizně 2005-2009. Vzorky s vysokým a nízkým obsahem škrobu byly sladovány a byl stanoven extrakt sladu. Cílem bylo vyhodnotit vztah mezi předplodinou, výnosem ječmene, přepadem na sítě 2,5 mm, technologickou jakostí ječmene a obsahem škrobu a dále zjistit vliv obsahu škrobu na výtěžnost sladování, obsah extraktu a teoretický výnos extraktu ve sladu na hektar. Obsahu škrobu ovlivňoval statisticky významně obsah extraktu ve sladu a ve svém důsledku i výnos extraktu na hektar. Byla zjištěna statisticky vysoce významná negativní korelace mezi obsahem dusíkatých látek a obsahem škrobu v ječmeni, extraktem sladu a výnosem ječmene.

Klíčová slova: ječmen, škrob, slad, extrakt

Vloženo: 10. září 2010; Přijato: 14. říjen 2010; Zveřejněno: 1. listopad 2010 

Reference

  1. Kosař, K., Procházka, S., et all: Technologie výroby sladu a piva. VÚPS, Praha, 2000. ISBN 80-902658-6-3
  2. Kunze, W: Technologie Brauer und Mälzer, Berlin, 1994, ISBN 3-921-690-31-5.
  3. Psota, V., Bohačenko, I., Pytela, J., Vydrová, H., Chmelík, J: Determination of size distribution of barley starch granules using low angle laser light scattering. Rostlinná výroba 46, 2000, 433-436, 2000.
  4. Psota, V., Bohačenko, I., Hartman, J., Budinská, M., Chmelík, J.: Comparison of the GFFF and LALLS Methods for the Measurement of Starch Granule Size Distribution in Spring Barley Caryopses. J. Inst. Brew. 108, 2002, 200-203. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Psota, V., Bohačenko, I., Chmelík, J., Hartmann, J: Starch granule size distribution in caryopses of selected varieties of spring barley. Monatsschr. Brauwiss. 57, 2004, 8-12.
  6. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2009. ISBN 3-418-00759-7
  7. Prokeš, J.: Parametry jakosti sladovnického ječmene sklizně 2005 v ČR. Kvasny Prum. 51, 2005, 391-393. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Prokeš, J.: Parametry jakosti sladovnického ječmene sklizně 2006 v ČR. Kvasny Prum. 52, 2006, 355-358.
  9. Prokeš, J.: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2007 v ČR. Kvasny Prum. 54, 2008, 14-16.
  10. Prokeš, J., Helánová A: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2008 v Česku. Kvasny Prum. 55, 2009, 9-15. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Hartman, I., Prokeš. J., Helánová, A: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2009 v České republice. Kvasny Prum. 56, 2010, 10-17. Přejít k původnímu zdroji...