Kvasny Prum. 2010; 56(11-12): 428-432 | DOI: 10.18832/kp2010044

Stanovení obsahu trans-2-nonenalu v zrnu ječmene, sladu a pivu.Recenzovaný článek

Zdeněk SVOBODA, Renata MIKULÍKOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ, Ivana MÁROVÁ, Zdeněk NESVADBA
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 FCH VUT v Brně, Purkyňova 118, 612 00 Brno
3 Agrotest Fyto, s. r. o., Havlíčkova 2787/121, 768 01 Kroměříž

Trans-2-nonenal je aldehyd podílející se na nepříjemné chuti a vůni žluklého másla ve skladovaném pivu. Cílem této práce byla optimalizace a zavedení automatizované metody SPME-GC pro stanovení obsahu trans-2-nonenalu v pivu a pivovarských surovinách. Pro extrakci HS-SPME bylo porovnáno pět typů vláken: 100 μm PDMS, 65 μm PDMS/DVB, 85 μm CAR/PDMS, 50/30 μm DVB/CAR/PDMS, 85 μm PA. Nejvyšší výtěžnosti pro extrakci HS-SPME bylo dosaženo vláknem PDMS/DVB, doba extrakce 20 minut při teplotě 60 °C s přídavkem 1,5 g NaCl. Identifikace trans-2-nonenalu byla provedena metodou HS-SPME-GC-MS, vlastní analýza vzorků byla provedena automatizovanou metodou HS-SPME-GC-FID.

Klíčová slova: ječmen, slad, pivo, trans-2-nonenal, SPME, plynová chromatografie

Vloženo: 6. září 2010; Přijato: 7. říjen 2010; Zveřejněno: 1. listopad 2010 

Reference

  1. Angelo, St., A. J., Ory, L. R.: Lipid Degradation During Seed Deterioration, Symposium: Deterioration Mechanisms in Seeds, Southern Regional Research Center, ARS, US Department of Agriculture, 1983. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Velíšek, J.: Chemie potravin 1, Ossis, Tábor, 2002, 117-161.
  3. Drost, B. W., Van Berg, R., Freijee, F. J. M., Van Velde, E. G., Hollemans M.: Flavor stability. J. Am. Soc. Brew. Chem. 48, 1990, 124-131. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Kobayashi, N., Kenada, H., Kano, Y., Koshino, S.: Determination of wort production, Proceedings of 24th Congress of the European Brewery Convention, Oslo, 1993, 405-412.
  5. Svoboda, Z., Mikulíková, R., Běláková, S., Benešová, K., Nesvadba, Z.: Stanovení obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilkách ječmene a ve sladu, Kvasny Prum. 55, 2009, 315-320. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T.: Pivovarství. VŠCHT, Praha, 2010, ISBN 97880-7080-734-7.
  7. Skadhauge, B., Knudsen, S., Lok, F., Olsen, O.: Barley for production of flavour-stable beer, Proceedings of 30th Congress of the European Brewery Convention, Prague, 2005, 676-678.
  8. Scherer, R., Wagner, R., Hoffmann Kowalski, C., Teixeira Godoy, H.: (E)-2-Nonenal determination in Brazilian beers using headspace solid-phase microextraction and gas chromatographic coupled mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS), Ciênc. Tecnol. Aliment. 30, supl.1 Campinas, 2010, 161-165. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Veselý, P. et al.: Analysis of aldehydes in beer using solid-phase microextraction with onfiber derivatization and gas chromatography/mass spectrometry. J. Agric. Food Chem. 51, 2003, 6941-6944. Přejít k původnímu zdroji...