Kvasny Prum. 2011; 57(1): 8-12 | DOI: 10.18832/kp2011002

Sledování methioninu v českých a zahraničních pivech.Recenzovaný článek

Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Ivana MÁROVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 FCH VUT v Brně, Purkyňova 118, 612 00 Brno

Prekursory sirných těkavých látek jsou sirné aminokyseliny a hlavně sirná aminokyselina methionin. Byl sledován obsah methioninu v českých a zahraničních pivech zakoupených v obchodní síti. Byla optimalizována metoda stanovení methioninu v pivu pomocí plynové chromatografie se selektivním plamenofotometrickým detektorem. Při validaci metody se dosáhlo těchto parametrů LOD 0,80 mg.l-1, LOQ 2,5 mg.l-1, R2 0,99974, RSD 13 %.

Klíčová slova: methionin, GC/FPD, derivatizace, pivo

Vloženo: 10. listopad 2009; Přijato: 7. leden 2010; Zveřejněno: 1. leden 2011 

Reference

  1. Vodrážka, Z.: Biochemie. 1. vyd. Praha: Academia, 2002, 508 s. ISBN 80-200-0600-1.
  2. Voet, D., Voetová, J.: Biochemie. 1. vyd., Praha: Victoria Publishing, a. s., 1995, 1325 s., ISBN 80-85605-44-9.
  3. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T.: Pivovarství teorie a praxe výroby piva. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2010, 863 s. ISBN 97880-7080-734-7.
  4. Vacek, J., Onofrejová, L., Klejdus B., Kubáň V.:Využití kapalinové chromatografie založené na hydrofilních interakcích pro separace polárních látek. Chem. Listy 103, 2009, 381-385.
  5. Langrock, T., Czihal, P., Hoffmann, R.: Amino acid analysis by hydrophilic interaction chromatography coupled on-line to electrospray ionization mass spectrometry. Amino Acids, 30, 2006, 291-297. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Hušek, P.: Chloroformates in gas chromatography as general purpose derivatizing agents, J. Chromatogr. B, 717, 1998, 57-91. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Hušek, P., Matucha, P., Vránová, A., Šimek, P.: Simple plasma work-up for fast chromatographic analysis of homocysteine, cysteine, methionine and aromatic amino acids, J. Chromatogr. B, 789, 2003, 311-322. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Myung S., Kim M., Min H., Yoo E., Kim K.: Determination of homocysteine and its related compounds by SPME/ GC/ MSD, J. Chromatogr. B, 727, 1999, 1-8. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Mayadunne, R., Nguyen, T.-T., Marriott, P., J.: Amino acid analysis by using comprehensive two-dimensional gas chromatography. Analytical and Bioanalytical Chemistry 382, 2005, 836-847. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Erbe, T., Brückner, H.: Chromatographic determination of amino acid enantiomers in beers and raw materials used for their manufacture. J. Chromatogr. A, 881, 2000, 81-91. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Mikulíková, R., Svoboda, Z., Benešová, K., Běláková, S.: Stanovení methioninu ve sladu. Kvasny Prum. 55, 2009, 310-314. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Barek, J. a kol.: Metrologická terminologie v chemii, Chem. Listy 94, 2000, 439-444.
  13. Spektroskopická společnost Jana Marka Marci: Nejistota a nezávaznost výsledků spektroskopických metod, 2001, ISBN 80-7080-447-5.