Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2011; 57(3): 58-63 | DOI: 10.18832/kp2011004
Počet soutěží piv pořádaných v naší republice stoupá, a zvyšuje se rovněž poptávka po zařazování speciálních a málo obvyklých piv. To přináší řadu metodických problémů - počty vzorků s podobnými vlastnostmi jsou nízké, takže předpokládané kategorie často nelze naplnit; je velmi obtížné standardními způsoby, které využívají porovnávání vzorků mezi sebou, určit pořadí vzorků, potřebné pro udělování cen. Model vychází z nominačního principu, známého v jiných oblastech (na veletrzích, při uměleckých soutěžích apod.). Tento princip dovoluje posuzovat vedle sebe vzorky s výrazně odlišnými vlastnosti a počet udělených cen je odvozen přímo od senzorické kvality vzorků, nikoli od relace mezi nimi. To umožní na minimum redukovat počet soutěžních kategorií. Metodika rovněž omezuje mechanické aplikace matematických kritérií a daleko více pracuje s kvalitativním přístupem: hodnotitelé neudělují body, které se nějakým způsobem sčítají, ale nominuje vzorky na některou z cen. Novinkou je rovněž zavedení dvou subkomisí: odborné (panel expertů) a laické (panel reprezentantů) s pevně danou vahou hlasů (60:40) a různým požadavkem na přístup k hodnocení každé z nich. To umožňuje zavést i tzv. eliminační etapu, která má za cíl vyřadit vzorky se závažnou vadou. Nový model byl prakticky realizován ve dvou ročnících soutěže piv Znojemský hrozen.
Vloženo: 6. leden 2011; Přijato: 8. únor 2011; Zveřejněno: 1. březen 2011