Kvasny Prum. 2011; 57(3): 58-63 | DOI: 10.18832/kp2011004

Nový model soutěže piv.Recenzovaný článek

František FRANTÍK, Pavel ČEJKA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Počet soutěží piv pořádaných v naší republice stoupá, a zvyšuje se rovněž poptávka po zařazování speciálních a málo obvyklých piv. To přináší řadu metodických problémů - počty vzorků s podobnými vlastnostmi jsou nízké, takže předpokládané kategorie často nelze naplnit; je velmi obtížné standardními způsoby, které využívají porovnávání vzorků mezi sebou, určit pořadí vzorků, potřebné pro udělování cen. Model vychází z nominačního principu, známého v jiných oblastech (na veletrzích, při uměleckých soutěžích apod.). Tento princip dovoluje posuzovat vedle sebe vzorky s výrazně odlišnými vlastnosti a počet udělených cen je odvozen přímo od senzorické kvality vzorků, nikoli od relace mezi nimi. To umožní na minimum redukovat počet soutěžních kategorií. Metodika rovněž omezuje mechanické aplikace matematických kritérií a daleko více pracuje s kvalitativním přístupem: hodnotitelé neudělují body, které se nějakým způsobem sčítají, ale nominuje vzorky na některou z cen. Novinkou je rovněž zavedení dvou subkomisí: odborné (panel expertů) a laické (panel reprezentantů) s pevně danou vahou hlasů (60:40) a různým požadavkem na přístup k hodnocení každé z nich. To umožňuje zavést i tzv. eliminační etapu, která má za cíl vyřadit vzorky se závažnou vadou. Nový model byl prakticky realizován ve dvou ročnících soutěže piv Znojemský hrozen.

Klíčová slova: pivo, soutěž, hodnocení

Vloženo: 6. leden 2011; Přijato: 8. únor 2011; Zveřejněno: 1. březen 2011 

Reference

  1. Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Moderní metody hodnocení výsledků senzorické analýzy. Kvasny Prum. 48, 2002, s.114-119. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Ingr, I., Pokorný, J., Valentová, H.: Senzorická analýza potravin (2.vyd). MZLU, Brno, 2007. ISBN 978-80-7375-032-9.
  3. Frantík, F., Čejka, P., Čapková, V.: Soutěže piv v České republice. Kvasny Prum. 51, 2005, 378-383. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Frantík, F., Čejka, P., Škach, J., Čapková, V.: Organizace a vyhodnocení soutěží speciálních a neobvyklých piv. Metodika MZ 02-09, Praha, 2009.