Kvasny Prum. 2011; 57(5): 114-120 | DOI: 10.18832/kp2011008

Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2011.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno

V České republice byly v roce 2011 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Concerto, Monalisa, Jazz, Delphi a Despina. Nejvyšší obsah extraktu vykazovala odrůda Concerto (83,6 %). Vysokou úroveň proteolytického rozluštění vykazovaly odrůdy Monalisa, Concerto a Despina. U odrůd Jazz a Delphi bylo proteolytické rozluštění na optimální úrovni. Amylolytické rozluštění a kvalita sladiny daná hodnotou dosažitelného stupně prokvašení byly u všech sledovaných odrůd na optimální úrovni. Rozluštění buněčných stěn bylo dáno hodnotou friability a pohybovalo se v rozpětí 83-94 %. Odrůdy Delphi a Monalisa měly vyšší obsah β-glukanů ve sladině (218-225 mg/l). Žádná z odrůd nebyla doporučena pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením "České pivo". Dále bylo registrováno pět nesladovnických odrůd ozimého ječmene, a to dvouřadá odrůda Casanova a víceřadé odrůdy Nero, KWS Meridian, Lester a Tatra.

Klíčová slova: ječmen jarní, sladovnická kvalita, odrůda

Zveřejněno: 1. květen 2011 

Reference

  1. EBC Analysis committee: Analytica-EBC. Carl, Getränke-Fachverlag, Nürnberg 2009.
  2. Methodensammlung der Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission. Brautechnische Analysenmethoden Band III. Enzymatische Analyse: 6.5.4 Stärke. MEBAK, Freising-Weihenstephan, Germany, 1996.
  3. Methodensammlung der Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission. Brautechnische Analysenmethoden Rohstoffe. Malz: 3.1.4.2.6 Aussehen, 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-KretschmerVZ 45 °C.MEBAK, Freising-Weihenstephan, Germany, 2006.
  4. Baxter, E. D., O'farrell,D. D.: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew. 89, 210-214, 1983. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Briggs, D. E.: Malts and Malting. Blackie Academic and Professional, London, pp.622-624, 1997.
  6. Kolektiv: Metodiky státních odrůdových zkoušek ÚKZÚZ, podle platného znění z roku 1999 [Methods of plant variety state tests CISTA, pursuant to the valid wording from the year 1999]. ÚKZÚZ 1999.
  7. Psota,V., Kosař, K.: Malting Quality Index. Kvasny Prum. 47, 2002, 142-148. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Psota,V., Jurečka, D.: Registrace odrůd ječmene jarního v roce 2000 /Registration of spring barley varieties in 2000. Kvasny Prum. 46, 2000, 155-158. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Commission Common catalogue of varieties of agricultural plant species - 28th complete edition. Official Journal of the European Union, 2008, C 302 A/01.
  10. HGCA: http://www.hgca.com/document.aspx?fn=load&media_id=6731&publicationId=4823 (6. 3. 2001).
  11. Nickerson Direct: http://www.nickersondirect.co.uk/searchnews.php?q=concerto (6. 3. 2011).
  12. Commission Regulation (EC) No 1014/2008 of 16 October 2008 entering certain names in the Register of protected designations of origin and protected geographical indications (České pivo (PGI), Cebreiro (PDO)). Official Journal of the European Union, 2008, L 276/27-28.