Kvasny Prum. 2011; 57(6): 138-142 | DOI: 10.18832/kp2011011

Základní detektory v plynové chromatografii používané v pivovarské analytice.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Plynová chromatografie je významnou analytickou technikou používanou při stanovování senzoricky aktivních látek, jejichž obsah je důležitý nejen pro sledování kvality již finálního výrobku, ale též při testování nových technologických postupů. V pivovarsko-sladařské analytice patří mezi nejpoužívanější detektory v plynové chromatografii plamenoionizační detektor (FID), detektor elektronového záchytu (ECD) a plamenofotometrický detektor (FPD). Práce se zabývá principy jednotlivých detektorů, jejich přednostmi a omezeními při jejich použití v pivovarské analytice.

Klíčová slova: plynová chromatografie, plamenoionizační detektor (FID), detektor elektronového záchytu (ECD), plamenofotometrický detektor (FPD), pivovarská analytika

Vloženo: 13. březen 2011; Přijato: 28. duben 2011; Zveřejněno: 1. červen 2011 

Reference

  1. European Brewery Convention. Analytica EBC, 5th update, Method 9.24.2 - Dimethyl sulphide and other lower boiling point volatile compounds in beer by gas chromatography. Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag: Nűrnberg, Germany, 2005.
  2. The Institute of Brewing, IOB methods of analysis, Vol. 1, Method 9.32 - Lower boiling point volatile compounds in beer by headspace gas chromatography.The Institute of Brewing, The Institute of Brewing: London, England, 1997.
  3. MEBAK, Brautechnische Analysenmethoden, Band II, Metode 1.1.1. - Leichtflüchtige Gärungsnebenprodukte - HeadspaceMethode, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany, 1996.
  4. The American Society of Brewing Chemists, ASBC Methods of Analysis, 2009 Edition, Beer - 29: Lower Boiling Volatiles in Beer or Ale. ASBC 2009, CD-ROM, ISBN 976-1-881696-17-9.
  5. Čulík, J., Figalla, K., Horák, T., Kellner, V.: Stanovení vyšších senzoricky aktivních alkoholů v pivě pomocí extrakce na pevné fázi a kapilární plynové chromatografie. Kvasny Prum. 45, 1999, 4-7. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V.: Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME.Kvasny Prum.51, 2005, 374-377. Přejít k původnímu zdroji...
  7. European Brewery Convention. Analytica EBC, 5th update, Method 9.24.2 - Vicinal diketones in beer: gas chromatographic method. Fachverlag Hans Carl, Nűrnberg, Germany, 2005.
  8. The Institute of Brewing. IOB methods of analysis, Vol. 1. Method 9.22 - Vicinal diketones in beer by gas chromatography: capillary column. The Institute of Brewing: London, England, 1997.
  9. The Institute of Brewing. IOB methods of analysis, Vol. 1. Method 9.23 - Vicinal diketones in beer by gas chromatography: packed column. The Institute of Brewing, London, England, 1997.
  10. MEBAK. Brautechnische Analysenmethoden, Band III., Metode 1.2.1. - Vicinal Diketone - Headspace-Methode, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany, 1996.
  11. The American Society of Brewing Chemists, ASBC Methods of Analysis, 2009 Edition, Beer - 25E: Diacetyl. ASBC 2009, CDROM, ISBN 976-1-881696-17-9.
  12. Horák, T., Čulík, J., Čejka, P., Jurková, M., Kellner, V.: Stanovení vicinálních diketonů v pivu metodou SPME. Kvasny Prum. 47, 2001, 316-321. Přejít k původnímu zdroji...
  13. MEBAK. Brautechnische Analysenmethoden, Band II, Metode 1.2.4. - 3-hydroxy-2-butanon (acetoin) - Headspace-Methode, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany, 1996.
  14. Čulík, J., Kellner, V., Frantík, F., Jurková, M.: Stanovení nižších alifatických halogenuhlovodíků v pivu pomocí statické a dynamické headspace analýzy. Kvasny Prum. 41, 1995, 105-110. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Kellner, V.: Stanovení chlorovaných alifatických uhlovodíků v pivu. Kvasny Prum. 45, 1999, 317-320. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Horák, T., Čulík, J., Kellner, V., Jurková, M., Čejka, P.:Využití SPE při stanovení chlorfenolů ve varní vodě a pivu. Kvasny Prum. 54, 2008, 2-5. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Čulík, J., Horák, T., Kellner, V., Jurková, M., Čejka, P., Hašková, D., Dvořák. J.: Stanovení některých vedlejších produktů dezinfekce ve varní vodě a v pivu. Kvasny Prum. 56, 2010, 303-305. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Horák, T., Jurková, M., Čulík, J., Kellner, V.: Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků a polychlorovaných bifenylů v pivě. Kvasny Prum. 45, 1999, 190-192. Přejít k původnímu zdroji...
  19. The Institute of Brewing. IOB methods of analysis, Vol. 1, Method 9.33 - Dimethyl sulphide in beer by gas chromatography. The Institute of Brewing, London, England, 1997.
  20. MEBAK, Brautechnische Analysenmethoden, Band III, Metode 1.3.1.1. - Freies DMS in Würze und Bier - Headspace-Methode, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany, 1996.
  21. MEBAK, Brautechnische Analysenmethoden, Band III, Metode 1.3.2. - DMS - Vorstufen in Würze, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany, 1996.
  22. MEBAK, Brautechnische Analysenmethoden, Band III, Metode 1.3.3. - DMS - Vorstufen in Malz, MEBAK Freising-Weihenstephan: Germany, 1996.
  23. Hill, P. G., Smith, R. M.: Determination of sulphur compounds in beer using headspace solid-phase microextraction and gas chromatographic analysis with pulsed flame photometric detection. J. Chromatogr. A 872, 2000, 203-211. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Xiao, Q., Yu, Ch., Xing, J., Hu, B.: Comparison of headspace and direct single-drop microextraction and headspace solid-phase microextraction for the measurement of volatile sulfur compounds in beer and beverage by gas chromatography with flame photometric detection. J. Chromatogr. A 1125, 2006, 133-137. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Harley, J., Nel, W., Pretorious, V.: Nature, London, 181, 1958, 177. Přejít k původnímu zdroji...
  26. McWilliams, I. G., Dewer, R. A.: Gas Chromatography 1958, (Ed. D. H. Desty), Butterworths Scientific Publications.
  27. Ongkiehong, L.: Gas Chromatography 1960, (Ed. R. P. W. Scott) Butterworths, London, 1958, 9.
  28. Desty, D.H., Goldup, A., Geach, A.C.:Gas Chromatography 1960, (Ed. R. P. W. Scott) Butterworths, London, 1958, 156.
  29. Calcote, H. F., King, I. R.: "The Fifth Symposium on Combustion", New York (1955).
  30. Schuler, K. E., Weber, J. J.: J. Chem. Phys. 22 1954, 491. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Swan, D. F. K. Three Selective Detectors. Pye Unican. 1975.
  32. Grant, D. W.: Gas Chromatography 1958, (Ed. D. H. Desty), Butterworths Scientific Publications, 1957, 153.