Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 219-222 | DOI: 10.18832/kp2011022
Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Pro zpracování ječmene je kritický obsah neškrobových polysacharidů, které negativně ovlivňují technologii výroby piva, proto je jejich obsah pro toto zpracování požadován co nejnižší. Neškrobové polysacharidy jsou však součástí dietetické vlákniny, pro výrobu funkčních potravin je proto jejich vyšší obsah žádoucí. Mezi hlavní neškrobové polysacharidy zrna ječmene patří zejména arabinoxylany a beta- glukany. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizených v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %. Mezi arabinoxylany a beta-glukany byla zjištěna statisticky významná negativní závislost (r = -0,64*).
Vloženo: 17. květen 2011; Přijato: 20. červen 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011