Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 236-241 | DOI: 10.18832/kp2011025
K získání rychlé informace o extraktu zrna ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a pro potřeby moderního sladovnictví byl několikrát modifikován. Stanovení přesného obsahu extraktivních látek zrna je časově náročné a provádí se po sladování zrna v kongresní sladině dle metodiky EBC 4.5.1. Cílem této práce bylo stanovit extrakt přímo v zrnu ječmene jarního pomocí enzymatických preparátů na bázi proteas, celulas, xylanas, β-glukanas a amylas. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky zrna podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu, proto není nutné zrno sladovat. Zrno ječmene neobsahuje potřebné enzymy pro rozklad obsahových látek zrna. Příprava ječného sladu s aktivním enzymatickým aparátem trvá v mikrosladovně přibližně 10 dní. Firma GENENCOR International® vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad extraktivních látek obilného zrna. Jako nejvýhodnější bylo experimentálně ověřeno pořadí enzymů celulasa - xylanasa - β-glukanasa - α-amylasa - β-amylasa společně s proteasou. Aplikací těchto enzymů do roztoku s obsahem rozemletého zrna (tzv. hrubé mletí) a jeho filtrací vznikne sladina, která je svým složením podobná konvenční sladině získané ze sladu. Použitím faktoru 1,13 je dosaženo korekce na hodnoty blížící se hodnotám extraktu v moučce dle EBC.
Vloženo: 12. květen 2011; Přijato: 23. červen 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011